Днес повечето професии са свързани с дълги часове седене пред компютъра и почти никакво движение. Това ежедневие води до схващане на гърба, болки в шията и кръста, неестествено претоварване на китките и очите. Все повече млади хора започват да се оплакват от старчески болежки.

В натовареното ежедневие, особено ако сме и семейни, е много трудно човек да намери време за активен спорт. В интернет откриваме много упражнения, които да правим в хода на работния си ден, докато сме в офиса, но някои от тях може да се сторят неприемливи за колегите или най-малкото да ни помислят за странни.

Снимка 406863

Източник: iStock

Ето защо ние предлагаме 5 упражнения, които можем да правим почти тайно от другите, но в тяхно присъствие.

  1. Започваме с небрежна разгрявка: непринудено накланяме главата си наляво и надясно, като задържаме по 10 секунди във всяка посока. След това правим по 10 кръгообразни движения на раменете си първо напред, а после и назад. За да подготвим ръцете си за клавиатурата, изпъваме ръката си с дланта надолу и с другата притискаме пръстите ѝ надолу, под прав ъгъл, задържаме три секунди и след това притискаме пръстите в обратна посока и задържаме. Не бива да боли.
  2. Под бюрото колегите вероятно не виждат какво правим с краката си. За да имаме тонус в мускулите, както си седим на стола, заставаме с изправен гръб и стегнати коремни мускули и изпъваме единия си крак напред, до нивото на бедрото, задържаме така 10 секунди и бавно го спускаме отново на земята. Повтаряме упражнението по 15 пъти с всеки крак. 
    Снимка 406865

    Източник: iStock

  3. Следващото упражнение за крака се състои в изпъването на двата крака напред, но кръстосани един върху друг, като горният и долният крак си противостоят. Оставаме така, докато усетим умора в мускулите си. След това сменяме краката и повтаряме упражнението.
  4. Ако работим в голяма офис сграда, ходим лично до колегите, вместо да им пишем имейли. Ходим бързо. Пием много вода. След това използваме по-отдалечената тоалетна. Качваме стълбите по две. Това е офис аеробика.
  5. За да заздравим мускулите на гърба и корема си, е важно да имаме правилна поза и да държим сметка за нея през цялото време, а да не се отпускаме на стола с изнесен напред таз и превити напред рамене.