Вероятно няма дом, в който да няма ролка алимуниево фолио. Най-често го използваме за печене на различни ястия. То обаче има далеч по-широка употреба в домакинството, с която ще ни се наложи по-често да си купуваме, но пък си заслужава да опитаме.

Сода за хляб в прането - как и за какво да я използваме

Сода за хляб в прането - как и за какво да я използваме

Отново верен помощник

Миене на съдове

Най-омразно ни е да мием загорели тенджери, тигани и тави. Но и това се случва понякога. А ако нямаме домакинска тел под ръка, може да опитаме с фолио, което сме смачкали на топка с големина колкото юмрука ни.

Използваме вода и обичайния препарат и натъркваме добре, с което отстраняваме всичко загоряло. Това обаче е приложимо само върху съдове от неръждаема стомана или стъкло, но не и при тези с незалепващо покритие, което лесно ще надерем.

Снимка 666830

Източник: iStock

Почистване

Ако имаме златни и сребърни бижута или прибори, трябва да се грижим за тях, за да запазят блясъка си. Това може да стане лесно и без специални препарати - само с алуминиево фолио и сода бикарбонат.

Първата стъпка е да обвием подходящ съд с фолиото като по-лъскавата страна остава отгоре. Слагаме няколко лъжици от содата (на око и в зависимост колко неща ще почистваме) и доливаме гореща вода. Разбъркваме добре и накисваме предметите за поне 10-15 минути. За това време насъбраното по тях ще полепне по фолиото и те ще са отново блестящи.

Снимка 666837

Източник: iStock

Гладене

С малко алуминиево фолио можем да направим гладенето на дрехи по-лесно и по-бързо. Него подставяме под калъфа за дъската за гладене. Когато минем с ютията отгоре, то се нагрява и отразява топлината, което прави премахването на гънките мигновено.

Снимка 666829

Източник: iStock

Сушене

Ако веднага след пералнята хвърляме дрехите в сушилнята, следващият път може да използваме този трик. Просто между тях слагаме няколко топки от алуминиево фолио и пускаме на обичайната програма. С тяхна помощ ще премахнем статичното електричество от дрехите и ще помогнем да не се мачкат толкова, докато се сушат.

Алуминиевото фолио, тъмните кръгове под очите, гладенето и в кои други случаи помага

3 неочаквани трика с алуминиево фолио

Решава куп проблеми, включително и с козметиката

В градината

Ако имаме овощни дървета или други насаждения и искаме да пазим птиците далеч от тях и плодовете им, трябва просто да закачим няколко листа алуминиево фолио, които да се движат свободно от вятъра. Така без препарати или други приспособления ще постигнем желания ефект, пише How Stuff Works.