Ако сме любители-кулинари сме наясно, че едно от най-важните неща за всяко ястие е неговото овкусяване. С края на лятото обаче достъпът ни до пресни билки и подправки намалява, а това няма как да не се отрази и на качеството на гозбите ни.
Съществуват редица начини, чрез които да съхраним всякакъв вид билки - от по-твърдите тип розмарин и мащерка до крехките листа на босилека и кориандъра. Ако разполагаме с място, бихме могли и да отглеждаме някои от тях като мента и магданоз в саксия на прозореца.
Сушене
Източник: iStock
Това е най-сигурният начин да съхраним билки за зимата. След като сме набрали и почистили стръковете, ги събираме на сноп и ги връзваме с "главата надолу" на хладно, тъмно и проветриво място. За да ги предпазим от прах, можем да ги вържем в хартиен плик, на който сме направили дупчици за проветрение.
Ако имаме уред за сушене на плодове и зеленчуци, бихме могли да ускорим процеса, като изсушим и билките си там.
Замразяване
Източник: iStock
Вкусът на замразените билки е най-близък до този на свежите, затова предпочитаме този метод на съхранение. Можем да замразим измитите и нарязани на ситно билки по няколко начина - във формички за лед, където допълваме с вода (след това директно пускаме кубчето в сосове или супи); във формички за лед, но със зехтин (кубчето е готово за запържване); "сухо" замразяване в пликчета за фризер.
Ароматно олио
Източник: iStock
Избираме предпочитаното от нас растително масло - в повечето случаи зехтин, след което накисваме в него напълно сухите билки, които сме избрали. Най-добре да направим малко количество от тази маслена инфузия, за да не рискуваме да се развали. Ароматното олио е подходящо за овкусяване на салати, както и за готвене, пишат Popular Science.