Канелата е нещо повече от просто подправка, която придава от характерния си неустоим аромат и вкус на различни печива и ястия. Тя е ценена от хиляди години насам също и заради лечебните си свойства.
Полезно е да знаем, че не всяка канела е еднаква. Съществуват два вида - касия и цейлонска, като втората е наречена още "истинската" канела. С консумацията на вида касия е добре да внимаваме, тъй като съдържа значителни количества от съединението кумарин, за което се смята, че е вредно в големи дози. Макар че и касия има ползи за здравето, цейлонската канела се смята за по-добрия избор, защото има много по-ниско съдържание на кумарин.
Макар че видът касия е по-разпространен в магазините, си струва да потърсим цейлонска канела. Впечатляващо е с колко много ползи за здравето е свързана тази подправка. Ето 10 от тях.
Съдържа мощни лечебни свойства
Употребата на канелата има вековна история, датираща още от Древен Египет. Преди е била рядка и ценна, и дарявана на крале. Още оттогава се е смятало, че има лечебни свойства. Нейният отличителен аромат и вкус се дължат на маслената част от вътрешната кора на канеленото дърво, която е с много високо съдържание на цинамалдехид. Учените свързват именно това съединение с мощните лечебни свойства на канелата и ползите ѝ върху метаболизма, но и цялостното ни здраве.
Богата на антиоксиданти
Антиоксидантите са особено благоприятни за организма ни, тъй като го защитават от вредата, която причиняват свободните радикали. Канелата е богата на мощни антиоксиданти, сред които и полифеноли. Според проучване канелата може значително да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта, докато същевременно намалява възпалението в тялото.
Има противовъзпалителни свойства
Възпалението всъщност е важно за тялото ни, тъй като му помага да реагира на инфекции и да възстанови увреждането на тъканите. В проблем се превръща, когато стане хронично и е насочено срещу собствените ни тъкани в тялото. Консумацията на канела обаче може да ни предпази точно от това, тъй като нейните антиоксиданти имат силни противовъзпалителни свойства.
Източник: iStock
Предпазва от сърдечни заболявания
Сърдечните заболявания са причина за голяма част от смъртните случаи в световен мащаб. Но консумацията на канела може да намали риска от развитието им. Само 1.5 грама (или около 3/4 чаена лъжичка) канела на ден е достатъчна, за да намали нивата на триглицеридите, общия холестерол, LDL ("лошия") холестерол и кръвната захар при хора с метаболитно заболяване. Високите нива на триглицеридите и общия холестерол обаче са рискови фактори и за сърдечни заболявания. Смята се също, че канелата намалява и кръвното налягане, когато се консумира последователно в продължение на поне осем седмици.
Намалява инсулиновата резистентност
Инсулинът е един от ключовите хормони, които регулират метаболизма и кръвната захар. Но при някои хора се наблюдава инсулинова резистентност, която е отличителен белег на състояния като диабет тип 2 и метаболитен синдром. Предполага се, че канелата може да въздейства благоприятно, като намали инсулиновата резистентност и така подпомага поддържането на стабилни нива на кръвната захар.
Помага за понижаване нивата на кръвната захар
Освен ползата за хората с инсулинова резистентност, канелата може да понижи кръвната захар и с взаимодействието си с различни храносмилателни ензими, което забавя усвояването на въглехидратите. Освен това, съединение в канелата се смята, че може да имитира ефектите на инсулина и така подобрява усвояването на захарта. Изследвания показват също, че ароматната подправка може да подобри и хемоглобина A1c - маркер за дългосрочен контрол на кръвната захар.
Източник: iStock
Има благоприятен ефект при невродегенеративни заболявания
Невродегенеративните заболявания се характеризират с прогресивна загуба на структурата или функцията на нервните клетки, а болестта на Алцхаймер и Паркинсон са два от най-често срещаните видове. Някои съединения, открити в канелата, обаче могат да предотвратят натрупването на тау-протеина, свързван с болестта на Алцхаймер. В проучване, проведено при мишки с болестта на Паркинсон пък канелата помага за защитата на невроните, нормализирането на нивата на невротрансмитери и подобряването на двигателната функция.
Може да предпази от рак
Колкото до потенциалната употреба на канела за превенция и лечение на рак, доказателствата са ограничени до проучвания в епруветка и върху животни, но предполагат, че може да има ефект. Според учените канелата намалява растежа на раковите клетки и образуването на кръвоносни съдове в туморите. Цинамалдехидът се оказва ключов за блокирането на определени протеини, свързани с разрастването на рака.
Може да предотврати бактериални и гъбични инфекции
Отново цинамалдехидът може да бъде полезен и срещу различни видове инфекции. Проучвания показват, че той помага за унищожаването на определени гъбички, които причиняват инфекции на дихателните пътища, както и потискат размножаването на бактерии, сред които листерии и салмонела. Друга полза от подправката е свързана с предотвратяването на кариеси и намаляване на лошия дъх, благодарение на антимикробните ѝ ефекти.
Има антивирусни свойства
Някои изследвания показват, че канелата може да се окаже ефективна и за предпазване от определени вируси, включително грип и денга - вирусна инфекция, предавана от комари. Все пак са необходими допълнителни проучвания върху хора, за да се потвърдят тези ефекти, пише Healthline.