Лятото е най-очакваният сезон от годината. Няма жена, която да не мечтае за елегантни високи токчета, ефирни рокли и дълги разходки край брега на морето.

Често обаче жегата, дългите пътувания през ваканцията или продължителното стоене прави, предизвикват усещане за дискомфорт или подуване на краката. Това може да се дължи на застой на кръвта в долните крайници, което е основна причина за развитие на разширени вени.

От заболяването, което се проявява в сравнително млада възраст, страдат близо 50% от хората, като по-голямата част са жени. Проблемът се дължи на отслабването на стените на вените и неправилното функциониране на венозните клапи, което води до лоша циркулация на кръвта в краката.

Предлагаме ви 10 практични съвета, които ще осигурят превенция и възможност да се справите с напрежението и подуването на краката.

Снимка 491944

Източник: iStock

  1. Движението е в основата на режима за красиви и здрави крака. Ходенето е най-доброто упражнение за предотвратяването на застоя на кръвта във вените. Можете да изберете някой от следните спортове: плуване, бягане, каране на колело и танци. Но не се претоварвайте все пак. Ключът е в умереното движение.
  2. Не се излагайте продължително време на топлина, защото тя предизвиква разширение на вените. Поради това, продължителното излагане на слънце, използването на топла кола маска, горещи вани и сауни трябва да се избягват.
  3. Раздвижвайте краката си във всеки удобен момент. Ако работата ви изисква продължително седене или стоене прав, правете кратки почивки, като се разхождате или извършвате кръгообразни движения с краката в областта на глезените и колената.
  4. По време на продължително пътуване с кола, влак или самолет раздвижването или късите разходки имат добро влияние върху венозното оттичане.
  5. Свалете излишните килограми, тъй като наднорменото тегло, което често е съпроводено със запек, увеличава венозното налягане. Освен подходяща диета с храни, богати на фибри, пийте повече течности (около 1.5 литра вода на ден) и намалете солта.
  6. Избирайте свободни дрехи и забравете за впитите дънки. Тесните панталони, особено в областта на таза, притискат вените.
  7. Избягвайте високите токчета и обувките с равна подметка. Стремете се да носите обувки с ток между 3 и 5 см.
  8. Повдигайте краката на височина 10-15 см по време на сън. Това ще намали венозния застой и ще подобри циркулацията на кръвта към сърцето.
  9. Масажирайте краката си при всеки удобен случай. Започвайте винаги от глезените и продължете само във възходяща посока.
  10. Студеният душ на краката в посока от долу на горе ще облекчи умората и напрежението в края на деня.

За още полезна информация и съвети посетете: https://www.venite.bg/ и facebook.com/venite.bg.