Знакът "Холивуд" е емблема. И не, не просто защото се вижда от около 25 километра разстояние заради внушителния си размер, но и защото вече цели 100 години посреща гостите на така популярния квартал в Калифорния, САЩ.

Защо дубльорът на Харисън Форд - Майк Маса, се подпали на протест

Защо дубльорът на Харисън Форд се подпали

Майк Маса има послание

И какъв по-хубав повод от 100-ата годишнина от издигането на знака, за да се запознаем с всичко най-любопитно от дълголетната му история.

Местоположение и достъп

Знакът "Холивуд" е разположен в източния край на планината Санта Моника, като всяка негова буква е висока близо 14 метра и е широка малко повече от девет метра. Достигането близо до знака обаче е забранено. Въпреки това можем да го разгледаме най-добре, като се разходим в планината Санта Моника.

Издигане и първи години

През 1923 г., когато се издига знакът "Холивуд", е трябвало работниците да използват мулета, за да теглят дърва и ламарина нагоре по склона. Първоначално е имал четири букви повече, за да изписва Hollywoodland.

Идеята за знака всъщност е на агенти на недвижими имоти, които решили, че той може да бъде един вид рекламен трик. В оригиналния проект буквите, изписващи Hollywoodland, светят, като за осветяването му с близо 4000 крушки се е грижил немски имигрант.

Лоша слава

Колкото и знакът "Холивуд" е забележителност, толкова историята му помни и трагични случки. През 1932 г. актрисата Пег Ентуисъл, на която ѝ е било трудно да си намери работа в киното, се изкачва до първата буква и се самоубива като скача от нея.

По време на Голямата депресия знакът е неглижиран от властите, а тежки метеорологични условия допълнително влошават състоянието му. През 40-те години на миналия век град Лос Анджелис поема собствеността му, ремонтира го и премахва последните четири букви, за да остане само надписът "Холивуд".

Доброто дело на Хю Хефнър от Playboy и Алис Купър

През 1978 г. холивудската търговска камара решава да преобрази знака, като замени всички оригинални букви с нови. Основателят на списание Playboy Хю Хефнър решава да се намеси в тази промяна, организира успешна благотворителна гала в имението си и привлича знаменитости, които да платят по 27 700 долара за всяка нова буква. Рок звездата Алис Купър допринася за ново "О", докато камарата дарява "И" в чест на Хефнър.

Оливия Уайлд, Джейсън Съдейкис, Сюзън Сарандън, Росарио Доусън - как протестират актьорите в Холивуд

Зрелищният протест на звездите в Холивуд

Какво се случва със стачката на SAG AFTRA

Вандализъм и появи във филми

За 100-годишната си история знакът преживява много, включително земетресения, горски пожари и вандализъм, пише Architectural Digest. През 1987 г. "майтапчии" променят знака от Hollywood на Holywood по повод посещението на папа Йоан Павел Втори. Сред другите метаморфози са Hollyweed и Ollywood. А като една от най-големите забележителности в Калифорния, знакът се е появявал в холивудски филми, за които са пресъздадени кадри с унищожението му. В "След утрешния ден" от 2004 г. например е сринат от торнадо.