Когато в началото на май тази година Гилдията на сценаристите в Холивуд започна стачка, едва ли някой предполагаше какъв мащаб ще придобие тя. Без сценаристи спря работата по редица големи и не толкова големи продукции (например "Аватар"), а нови не се започват.

Сценаристи в Холивуд на стачка - какво искат и как спирането на работата ще се отрази на филмите и сериалите

Какво се случва в Холивуд и защо има стачка

Какво искат сценаристите и как спирането на работата ще се отрази на филмите и сериалите

Преди седмица стана ясно, че към сценаристите се присъединява и актьорската гилдия. Което пък гарантира звезди лица сред редиците на протестиращите.

Какво искат всички те? По-справедливи условия от няколкото големи филмови студия, по-високо заплащане и регулиране на използването на изкуствен интелект са само някои от условията, които стачката SAG AFTRA поставя.

Лос Анджелис е под пара буквално и преносно. А на този фон идва новината, че градската управа ще разследва какво се е случило с дърветата на булеварда пред Universal Studios - едно от най-големите филмови студиа.

Те осъмнаха жестоко окастрени, като така почти не осигуряват сянка по улицата - същата, по която се очаква да минават протестиращите актьори и сценаристи. От Universal отричат действието да цели създаване на дискомфорт в жегите за стачниците, пишат Guardian. А ето и част от тях.

Росарио Доусън

Марк Ръфало

Джейсън Съдейкис и Оливия Уайлд

Сюзън Сарандън и Бет Мидлър

Дейвид Духовни