Сигурно всички поне веднъж сме се сещали за приказките за златната рибка, която изпълнява три желания, и ни се е искало и ние да хванем една. Е, днес не е никак трудно да се сдобием с подобна риба от почти всеки зоомагазин, но дали могат да превърнат мечтите ни в реалност е спорно.

Риба-балон, морски дявол и как се появи на брега на Калифорния

Чудовищната риба, която стресна Калифорния

И защо се появи на брега

Израелски учени обаче са се заели с интересната задача да докажат, че златните рибки могат да управляват кола. В Университета Бен-Гурион в Негев разработват превозно средство, управлявано от риби (FOV).

Роботизираната кола е оборудвана с LiDar сензор, който използва импулсна лазерна светлина за събиране на данни за местоположението на превозното средство и на рибата в монтирал резервоар за вода. Компютър, камера, електрически двигатели и специални колела дават на рибата контрол над превозното средство.

Учените обясняват, че на рибите не им е отнело много време, за да се научат да управляват устройството. "В началото са объркани. Те не знаят какво се случва, но много бързо осъзнават, че има връзка между тяхното движение и движението на машината, в която се намират", обясняват те.

Всички шест златни рибки, участващи в експеримента, са получили по 10 урока по шофиране. Всеки път, когато някоя от тях успява да достигне поставената цел, се награждава с храна. И някои рибки определено се изявяват като по-добри шофьори от други, които са по-"посредствени" в управлението, предава Reuters.

С нестандартния си експеримент учените искат да покажат, че рибите не са толкова примитивни същества, както смятат мнозина. Защото те притежават когнитивната способност да се движат извън естествената си водна среда.