През 2019 г., когато въобще не подозирахме какво ни очаква, в света на баскетбола се говореше усилено за Заян Уилямсън, на когото се възлагаха огромни надежди.

Заян Уилямсън, NBA, Jordan Brand и една от най-скъпите сделки в историята

Момче за милиони

Заян Уилямсън ще носи Jordan Brand и това струва много

Заради физиката му мнозина експерти смятаха, че именно той може да се превърне в бъдещета на голяма звезда на NBA. Три години по-късно вече никой не изказва подобни хитопези.

А проблемът не е толкова в качествата и в постоянните изяви на Уилямсън, а в контузиите, които не му позволяват да играе.

И така, от момчето за милиони, той е на път да се превърна в издънката за милиони. Но въпреки всички трудности Ню Орлиънс Пеликанс искат да задържат баскетболиста с надеждата, че скоро ще разкрие пълния си потенциал и ще се превърне в нещо като Лука Дончич за Далас Маверикс.

Ето защо са предложили нов максимален договор на Заян Уилямсън. Както разбираме от CBS Sports той ще бъде за срок от пет години и е на стойност от поне 193 милиона долара. А е поне, защото сумата може да се повиши на 231 милиона, ако баскетболистът бъде избран за Мача на звездите или спечели някоя голяма индивидуална награда през следващия сезон.

Но този път Пеликанс са решили да добавят една много интересна клауза в договора му. Още преди да бъде избран с първия избор в драфта, Заян Уилямсън бе упрекван, че тежи прекалено много. И е много вероятно контузиите му да се дължат именно на теглото.

Никола Йокич, Денвър Нъгетс, NBA и новината за най-големия контракт в историята

Сърбинът, който покори NBA

Никола Йокич ще взима повече пари от всички

Ето защо и клаузата гласи, че Уилямсън може да загуби част от парите по договора си, ако теглото му надвиши 133 килограма, а процентът на телесните му мазнини стане прекалено висок.