В Европа всички футболни фенове са насочили погледите си през последните две седмици към Германия, където се провежда Евро 2024.

На 39 Кристиано Роналдо е по-бърз от всякога на Евро 2024

На 39 Кристиано Роналдо е по-бърз от всякога на Евро 2024

Португалската звезда надминава себе си

Но по същото време в САЩ се провежда Copa America. Общо взето, турнирът е в същата напреднала фаза, както и Евро 2024, и след седмица ще разберем крайния победител.

Оказва се обаче, че има неочаквани проблеми с условията на терените, на които се играят мачовете. Може и да звучи странно, но мачовете от Copa America се играят на по-малки терени от това, което сме свикнали да наблюдаваме.

Снимка 673155

Източник: GettyImages

Според The Athletic, терените на турнира са дължина от 100 метра и ширина от 64 метра. На игрища с подобни размери играят 13-годишните в Англия, за да се подготвят за преминаването към големите терени.

Стандартните размери на терените на големи турнири като Евро 2024 например са 105 метра дължина и 68 метра ширина. Така излиза, че общото загубено пространство от смаляването на терените е еквивалентно на размера на наказателното поле.

Снимка 673157

Източник: GettyImages

Причината е, че повечето стадиони, на които се играят мачовете от турнира, са пригодени за американски футбол, където терените са по-малки от футболните. Този проблем обаче трябва да бъде отстранен до 2026 г., защото тогава именно в САЩ ще се проведе Мондиал 2026.

За целта ще се наложи реконструкция на част от съоръженията, която ще започне още следващата година. На MetLife Stadium дори вече е започнало премахване на част от трибуните, за да се осигури необходимото пространство. Реконструкция, която според The Athletic ще струва 16 милиона долара.

Снимка 673156

Източник: GettyImages

Но част от звездите на Copa America вече изразиха недоволството си от размера на терените. Треньорът на Бразилия Доривал Джуниър обърна внимание на факта, че при контраатака противниковите нападатели ще могат да достигат до вратата много по-бързо от обичайното.

Нелегални мигранти, прекосили Сахара без обувки - истинската история на родителите на Нико и Иняки Уилямс

Нелегални мигранти, прекосили Сахара без обувки - истинската история на родителите на Нико и Иняки Уилямс

Когато родителите са готови на всичко за децата си

Оплаквания от футболисти обаче има не само към размерите на игрищата, но и към състоянието на тревното покритие. За Copa America изкуствената трева е била заменена с истинска, но въпреки това има недоволни от качеството на терените.