Всеки е виждал колко труд, стрес и познания се изискват, за да бъде впечатлено строгото, но справедливо жури на MasterChef. А тази година то е в изцяло нов състав - шеф Илиан Кустев, шеф Александър Таралежков и Явор Сарафов.

Тримата имат задачата да отсеят най-добрите хоби-готвачи, явили се за осмия сезон на кулинарното предаване. А още в първите епизоди стана ясно, че на никой участник няма да му е лесно да впечатли шеф Кустев. Не само защото е врял и кипял в ресторантьорския бизнес, а и защото е свързан с MasterChef още от първия му сезон, когато е отговарял за първоначалния подбор на участниците на кастингите.

"Съдба, късмет и желание от моя страна. Осем години по-късно се случи аз да съм в журито. MasterChef е магия и се радвам, че аз съм част от нея."

Снимка 634630

Източник: bTV

Като дете шеф Кустев е искал да бъде футболист - нещо, което, по една или друга причина, не се случва. Благодарение на родителите си обаче преминава през курсове за готвач и заминава за Нидерландия.

"След като влязох в кухнята там и ме удари ароматът на качествена храна, магията се случи. Днес не бих си представил да правя нещо, което не е свързано с готвене."

И докато за повечето хора между кулинарията и футбола може и да няма много общо, шеф Кустев вижда нещата по различен начин - с много прилики.

"Дисциплина, добра подготовка преди мероприятие/мач, тактика, правилно разпределение по постове, работа в екип, съвместна помощ, минимум брак и в играта, и в кухнята..."

Готов да продължи със сравненията, го прекъсваме, но само защото искаме да научим нещо повече за самия него. Така разбираме, че се смята за луда глава и сравнява себе си с Монк - любопитен, упорит, но и нетърпелив; че никога не е изневерявал и от цели 26 години се подстригва при една и съща фризьорка; че държи много на точността и никога не закъснява. И също: "Плача на тъжни филми. Трудно бих сменил марката кола. Боже, колко много неща не знаят хората за мен..."

Преди да го отведе до журито на MasterChef, професионалният път на шеф Кустев минава през много предизвикателства. Едно от тях е кухнята на шеф Пиер Гание в ресторанта му с три звезди Мишлен. От него е научил, че успехът се гради с време и постоянство, и че той е човек като всички нас, но в пъти по-дисциплиниран. И да, това, че човек не трябва да се отказва от мечтите, също е в списъка.

"И научих, че той е от Сент Етиен. Аз пък му подарих фланелка с моето име, разбира се, на моя любим отбор Левски."

Кое е най-странното ястие, което сте опитвал?

Нато - ферментирали соеви зърна. Японско ястие. Мой съвет е да не опитвате.

Има ли продукти, с които избягвате да готвите?

Всякакъв вид карантия. Не обичам и никога няма да ми хареса.

Кое е най-голямото предизвикателство, когато готвите за звезди от ранга на Брад Пит и Джони Деп?

Самите имена на тези звезди те задължават да се представиш по най-добрия начин и да ги впечатлиш. Има и тръпка, и еуфория, и адреналин, а евентуално като получиш одобрението им за твоята работа - и кеф.

анкета

Кое предаване гледате?

Виж резултати

"Фермата" 5.3%

"Игри на волята" 31.2%

MasterChef 8.2%

"Гласът на България" 12.3%

"Стани богат" 14.8%

"Сделка или не" 2.9%

Нито едно 25.2%

Възможно ли е в България да има ресторант със звезда Мишлен?

Засега не. Темата е много дълга и не искам да я коментирам, защото се нервирам.

Какъв според вас ще бъде новия сезон на MasterChef?

Очаквайте безкомпромисност. Ще бъде много забавно и интересно, също и пъстро. Смях, сълзи и още нещо...

Снимка 634629

Източник: bTV

Какво мислите за останалите членове на журито?

За кого?... (смее се, бел. авт.) Ааа, за другите. Ами, както казва Валери Божинов: "Нищо!" Сега сериозно! Не бих си представил да съм с други, освен с Алекс и Явор. Двама тотално различни, но много близки до сърцето и душата ми персони.

Какви качества трябва да притежава един участник, за да спечели този сезон на MasterChef?

Желание, страст за готвене, хигиенни навици, бърз ум и реакции. Креативност, жажда за победа и какво ли още не. Това е MasterChef, а не детска игра.