Носещата закачливото заглавие "Бележникът на един любовник" е новата премиерна постановка, която ще ни убеди колко непредвидими могат да бъдат отношенията между една жена и един мъж.

Джон Малкович и новата му постановка у нас - кога да очакваме “Оръжията и човекът”

Джон Малкович и новата му постановка у нас - кога да очакваме “Оръжията и човекът”

Премиерата е все по-близо

Автор на пиесата, която ще оживее на сцената на Сити Марк Арт Център, е французинът Жан-Клод Кариер. Освен драматург, чиито пиеси се играят във редица европейски театри, той е и сценарист в киното. А това, което отличава работата му, е реалното и абсурдното във всекидневния живот, които умело балансира в творбите си.

И точно в негов стил, всичко в "Бележникът на един любовник" е на пръв поглед обикновено и реално, и в същото време двамата герои са колкото истински, толкова и абсурдни в поведението си, в мисленето и в усещанията си, дори и в разговорите си.

Действието в постановката ни пренася в Париж. Там, в малък, но елегантен апартамент живее Жан-Жак - мъж на средна възраст, точен, много последователен и методичен юридически консултант с кантора в центъра на града. Сутрините му винаги започват по един и същи начин - с приготвянето само на една чаша кафе и записване на любовните му подвизи в дебел бележник, подвързан с черна кожа.

По-различното, което обаче се случва една сутрин, е неочакваната среща на Жан-Жак със Сюзан. Тя се прокрадва през притворената врата с малък куфар в ръка и изглежда лекомислена, непоследователна, дори безразсъдна. Не се знае нито защо е дошла, нито какво точно иска. Но сякаш ѝ е напълно достатъчно просто да остане за малко в апартамента, който ѝ харесва и да си почине, преди да си отиде.

И както обикновено се случва в историите за срещите на две абсолютни противоположности, тя остава за дълго, а в края нищо не е такова, каквото е било в началото.

За отношенията между мъжа и жената през погледа на Жан-Клод Кариер в пиесата му "Бележникът на един любовник" ще ни разкажат актьорите Свежен Младенов и Емануела Шкодрева, които са в главните роли съответно на Жан-Жак и Сюзан.

Преводът на текста е на Светлана Панчева, а по адаптацията и режисурата на постановката работи Юрий Дачев. Сценографията и костюмите са поверени на Мария Колева, а музиката е дело на Евгени Господинов.

Радина Кърджилова е митологичната “Медея” в новия спектакъл на Народния театър

Радина Кърджилова е митологичната “Медея” в новия спектакъл на Народния театър

И как представлението ще въвлече зрителите в нов вид театрално преживяване

Премиерата на "Бележникът на един любовник" е на 9 октомври от 19:30 ч. в Сити Марк Арт Център.

Следващите дати за представлението са 13 октомври и 25 ноември, а повече информация има тук.