Много са сценичните версии на "Медея", които са поставяни не само на световната театрална сцена, но и у нас. И за това има добро обяснение - древногръцките митове са вечни и макар и разказващи истории на векове, съдържат в себе си послания, които можем да съотнесем и към съвременния живот.

Доза сатира и многото значения на “Х” на сцената на Yalta Art Room

Доза сатира и многото значения на “Х” на сцената на Yalta Art Room

Дуото Васил Дуев-Тайг и Боян Крачолов с нов общ проект

Може би историята на Медея, която за мнозина е ужасяващо чудовище-убиец от Aнтичността, е предупреждение към нас, че трябва на всяка цена да съхраним здравия си разум.

В новия премиерен спектакъл на Народния театър Медея отново ще се сблъска с непосилно за нея изпитание. Тя се страхува, че ще бъде напълно унизена, но взима крайно решение. Несъмнено зрителите първоначално биха решили, че деянието ѝ е емоционално и ирационално, но само за да осъзнаят след това, че то всъщност е съвсем логично.

Дори и да сме запознати с историята на Медея, си заслужава да видим новата сценична версия, дело на английския театрален режисьор Деклан Донелан и сценографа Ник Ормерод, които са професионални партньори от дълги години. В родната си Англия те работят с едни от най-популярните актьори, а в България и преди са поставяли постановки. Тяхната "Медея" на сцената на Народния театър обаче е нов вид театрално преживяване - зрителите ще бъдат на самата сцена, докато актьорите играят сред тях.

В главната роля ще видим Радина Кърджилова, а също и актьорите Валентин Ганев, Явор Вълканов, Стелиан Радев, Радена Вълканова, Стефания Колева, Елена Иванова, Надя Керанова, Ана Пападопулу и други.

Какво става, когато една майка напусне семейството си -  Снежина Петрова и Радина Боршош в психологическата драма „Куклен дом, втора част“

Какво става, когато една майка напусне семейството си - Снежина Петрова и Радина Боршош в психологическата драма „Куклен дом, втора част“

Нова премиера на сцената на Народен театър

Премиерата на "Медея" е на 9 октомври от 19 ч. в Народен театър "Иван Вазов".

Местата за спектакъла са правостоящи, като зрителите се намират на самата сцена, докато актьорите играят сред тях.

Следващите дати са 10, 11 и 12 октомври, а цялата информация за представлението е тук.