Още преди повече от година научихме, че Джон Малкович ще постави една от най-популярните пиеси на Бърнард Шоу - "Оръжията и човекът", у нас. Тя е представена пред публика за първи път през 1894 г. в театър "Авеню" в Лондон, а по-късно - през 1985 г. американският актьор и режисьор я поставя в Ню Йорк. За втори път обаче той ще я реализира именно на родна сцена - в Народния театър.

Джон Малкович поставя "Оръжията и човекът" на Бърнард Шоу в Народен театър “Иван Вазов”

Скандал, провокация или просто комедия - Джон Малкович с нова пиеса в Народния

Как световноизвестният режисьор ще осмее българите

Пиесата в три действия си служи с езика на комедията с цел да осмее обществените настроения, възхваляващи войната. Първоначално персонажите, както и средата, описани в текста, са условни, но в крайна сметка Бърнард Шоу поставя взаимоотношенията и събитията в контекста на тогава наскоро приключилата Сръбско-българска война. Така пиесата ни пренася в дома на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на битката при Сливница през 1885 г.

Освен критиката на романтизираната идея за войната, която присъства в "Оръжията и човекът", Джон Малкович извежда на преден план и сблъсъка между любовта като романтичен идеал и реалността. По този начин представлението попада в жанра романтична антивоенна комедия, която звучи особено актуално и днес.

Посланието на постановката пък издава нейният сценограф - белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош: "Пиесата има дълбоко послание - да накара публиката да разсъждава критично за войната и милитаризма. Персонажите са представени театрално, с този много английски тип писане - с хумор, но в същото време със задълбочен поглед върху отношенията между хората".

От сайта на Народния театър разбираме, че репетициите на представлението вече са започнали, а също и някои други подробности. Премиерата се задава още следващия месец, а билетите са вече налични.

"Много се вълнувам, че започвам репетиции в Народния театър. Имам чудесен опит в работата си с български актьори и мнението ми за вас е много високо", споделя режисьорът Джон Малкович.

Ролите в представлението са поверени на Ненчо Костов, Пламен Димов, Ева Тепавичарова, Кремена Славчева, Ирина Митева, Христо Петков, Стоян Пепеланов и Константин Еленков.

Радина Кърджилова е митологичната “Медея” в новия спектакъл на Народния театър

Радина Кърджилова е митологичната “Медея” в новия спектакъл на Народния театър

И как представлението ще въвлече зрителите в нов вид театрално преживяване

Премиерата на "Оръжията и човекът" е на 7, 8 и 9 ноември в Народен театър "Иван Вазов". Повече информация има тук.