През март стана ясно, че "Времеубежище" на Георги Господинов влиза в дългия списък на номинираните книги за най-престижната литературна награда Букър, която се присъжда всяка година за конкретна творба (за разлика от Нобел за литература, който се дава за цялостно творчество).

"Времеубежище", Георги Господинов, Guardian и признанието, което получи книгата на българския писател

Българската книга, която привлече вниманието на Guardian

С какво "Времеубежище" впечатли изданието

В романа става дума за клиника за миналото, където възрастните хора, страдащи от деменция, могат да се върнат в миналото си на фона на все по-несъществуващото настояще. И след като "Времеубежище" получи ласкави рецензии от Guardian, Financial Times, New Yorker и други издания, сега става ясно, че  романът влиза в краткия списък от шест книги за международната литературна награда Букър.

Това съобщава днес, 18 април, на специално онлайн събитие председателката на журито - френската писателка и журналистка от марокански произход Лейла Слимани, разбираме от БНР.

От Guardian отбелязват, че шест от книгите в краткия списък са написани на езици, които никога досега не са били номинирани. Едната е именно "Времеубежище" на Георги Господинов, която е преведена на английски от Анджела Родел. Другата изненада е Boulder на Ева Балтазар.

Георги Господинов, "Времеубежище" и новината, че е номиниран за награда Букър

Пореден повод за българска гордост

Георги Господинов е номиниран за престижна награда

Останалите четирима автора и техните произведения са Гуадалупе Нетел за Still Born, Мариз Конде за романа "Евангелието според Новия завет", Гауз за Standing Heavy и Чун Мйънг Гуан за Whale.

Победителят ще бъде обявен официално на церемония в Sky Garden в Лондон на 23 май. Наградата Букър е едно от най-важните събития в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г., а нейни носители са автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.