Всяка година Guardian публикува своя подбор на водещите книги за годината, издадени във Великобритания и представени в различни категории - художествена литература, документалистика, детска литература, научна фантастика, фентъзи. Класацията е подготвена в рамките на обзор за културните събития през отиващата си 2022 г.

Наред с много други книги и автори, признание получи и една българска книга. "Времеубежище" на Георги Господинов (издателство W&N, превод от български език на Анджела Родел), в която "клиника за миналото" лекува пациенти с болестта на Алцхаймер, играе остроумно и с топлота с идеите за историята и носталгията, за да изследва европейския XX век и актуалните обърквания", пише в публикацията си Guardian.

Изданието представи "Времеубежище" през май тази година, когато книгата се появи на британския пазар, като "забавен и стряскащ роман за носталгията".

В средата на ноември Георги Господинов представи романа си в книжарница Hatchards Piccadilly в Лондон по покана на Български културен институт Лондон.

"Беше от онези нощи. Благодаря на всички, които препълниха най-старата книжарница в Лондон и една от най-големите, за да счупим стереотипа, че никой няма да дойде на четене, ако писателят е от този край на света, хеле пък български. На следващите ще им е по-лесно", написа Георги Господинов на страницата си във Facebook тогава.