Както всеки музикант, и Тино помни добре първата си среща с музиката. Най-далечните му спомени са от неделните посещения в църквата, където го е водело семейството му. За първи път обаче самият той посяга към това изкуство, когато у дома открива куфар, пълен с касетки.

"Много започнах да въртя една определена, в която, ако не се лъжа, имаше компилация от осемдесетарски и деветдесетарски поп хитове. Първо станах меломан, преди да започна и да правя музика", разказва Тино.

След като завършва училище, той започва да свири и да пее на улицата, а после и по клубове, включително с групата SOULMATE#2. По-разпознаваем сред масовата аудитория обаче става след участието си в "Гласът на България", където преди вече пет години достига до самия финал.

Да, Тино признава, че предаването е било голям трамплин, но и доказва, че знае как да използва добре този отскок, за да развива и до днес авторската си музика. Не чака и дълго след участието си, за да издаде и първия си сингъл "Искам още". За него изпълнителят не крие, че е любимият му и до днес. На концертите с групата винаги го свирят различно, често завършват с него и той продължава да му прави нови версии.

През 2021 г. излиза и първият албум на Тино "Може ли да кажа нещо?". Сред десетте му песни са и два дуета - "Вземи си всичко" с Михаела Филева и "Утре ще опитам" с NICKA. Но тъй като изпълнителят истински се наслаждава да работи с други артисти, прави и още колаборации. Част от тях са парчетата "Недей да ме будиш" с Дара Екимова и "Всичко е любов" с Мила Роберт.

Последният му сингъл обаче е самостоятелен и освен че има интересна история, целият процес по работата му му носи много вълнение и удовлетворение.

От колеги в офиса до колеги на музикалната сцена - каква е тайната на група ALI

От колеги в офиса до колеги на музикалната сцена - каква е тайната на група ALI

Али Абдала и Петар Шварц за българската музика, за пътя на прохождащите банди и за еволюцията в творчеството на ALI

Всъщност Тино създава текста и музиката на първата версия на "Дишай" още в края на лятото на 2022 г. Оттогава тя звучи по участията му и дори става част от концертния му филм от Sofia Live Club. А публиката толкова харесва парчето, че той решава именно то да е следващият му сингъл. 

По онова време Тино вече усеща нуждата да развие ново звучене, но пък иска да запази и характерното за себе си пресичане на стилове.

"През последната година слушам най-вече електронна денс и поп музика, което в себе си включва много стилове като техно, дръм енд бейс и т.н. От тази музика в момента получавам повече от това, което като дете търсех в рока, плюс още хубави неща. Разбираемо е и все повече да ми се прави такава музика. "Дишай" е все повече заявка в тази посока", казва изпълнителят.

Страстна, магнетична и уверена - VALL ни предизвиква с новия си сингъл “Тяло”

Страстна, магнетична и уверена - VALL ни предизвиква с новия си сингъл “Тяло”

След “България търси талант” и “Гласът на България” изпълнителката вдига летвата още по-високо

По парчето той за първи път работи с украинския музикален продуцент Томаш Лукаш, докато заснемането на видеоклипа отново е на режисьора Свилен Славов в екип с Виктор Добрев. Оказва се, че снимачният процес е един от най-вълнуващите в кариерата на Тино досега. И това е напълно разбираемо, предвид целия бунтарски дух и адреналинов заряд, които носи клипът.

Партньорка в него на Тино е Мария Толин - модел и автор на поезия, чиято енергия и неподправена красота не оставя съмнение у екипа, че е правилният човек, за да разкажат историята максимално визуално завладяващо.

В кадрите обаче има и още едно впечатляващо присъствие - това на един автомобил от 1984 г., с който Тино разкрива страстта си към автомобилите.

"От самото начало искахме да изровим отнякъде класически американски масъл кар, но не ни се отдаваше. Бяхме открили компромисен вариант, но сутринта на първия снимачен ден, по възможно най-случайния начин, разбрах, че имаме общи приятели с човек, който има Chevrolet Caprice от 1984 г. в отлично състояние. Беше като подарък от съдбата, не можехме да повярваме."

А откъде всъщност идва страстта ви към автомобилите?

От дете ме привличат както класическите, така и обикновените, а и съм прекарал часове на ден да гледам Top Gear. Определено мога да виня това предаване за любовта ми към колите.

В клипа има и много свежи и забавни моменти. Кой е любимият ви?

Определено танците, което заснехме за края на клипа. Много се развихрихме. Не знаех, че Мика танцува така, освен всичко останало - раздаде се много и сега, като гледам клипа, това са ми и любимите сцени.

Кои изпълнители слушате най-често напоследък? И какво си пускате в колата?

Като музикант е ясно, че пътувам постоянно. На път обичам да слушам електронна музика, тя звучи и най-добре като честоти в колата, не ѝ пречи толкова шумът от пътя. От световните изпълнители тъкмо открих Нога Ерез, която е изумителна. Напоследък от българските често си пускам Боро Първи и, разбира се, не спирам да въртя новия албум на Nicka, който е гениален.

"Най-лошият човек на света" – с първия си албум NICKA ни хвърля в размисъл за собствените ни сенки

"Най-лошият човек на света" – с първия си албум NICKA ни хвърля в размисъл за собствените ни сенки

Симбиоза между човек, машина и електронна музика

А вас къде можем да те слушаме скоро на живо?

Не съм запазвал много дати за събития, защото това лято искам да се съсредоточа в създаването на нова музика, но срещи с публиката ще има - следете страниците ми, няма да пропусна да споделя.

Предвид творческата инерция, която сте набрал сега, можем ли скоро да очакваме нов албум?

Всъщност, да! Напоследък се насъбраха толкова много нови идеи от едно семейство, че май започва да си става албум. Може би дори с едно EP преди това ще се насоча в тази посока.