"Вино от глухарчета" вероятно извиква у мнозина спомена за романа, написан през 1957 г. от писателя фантаст Рей Бредбъри. Сега, над половин век по-късно, неговата творба за първи път оживява на родната театрална сцена.

“Блажени са блажените” от Ясмина Реза с премиера в Театър 199 “Валентин Стойчев”

“Блажени са блажените” или когато нищо не е перфектно, както изглежда

За щастието и нещастието, в които се преплитат комичното, абсурдното и трогателното

Книгата на Бредбъри неслучайно е призната за една от най-значимите, красиви, нежни и мечтателни в съвременната литература. Историята във "Вино от глухарчета" е разказана деликатно и с усещане за свобода, пренасяйки читателя по вълните на мечтите и фантазиите. А чрез едноименното представление зрителите вече също ще могат да се докоснат до ефирността на горещите летни вечери, потопили в магията си 12-годишния Дъг.

Детството на Дъглас Сполдинг, както е цялото име на главния ни герой, ни връща през лятото на 1928 г. Кара ни да припомним хубавите и безкрайно дълги лета, през които в ушите ни чак до сутринта отеква звукът на щурците, глухарчетата цъфтят, ябълките зреят, а тревата е свежа и мека. Лятото на Дъг е изпълнено с безгрижие, спомени и приключения. И ни напомня, че именно тогава времето спира и ни дава шанс да мечтаем.

Снимка 642779

Източник: Младежки театър "Николай Бинев" / фотография Иван Дончев

"Вино от глухарчета" е като топло убежище, в което можем да се сгушим (и помечтаем), поне докато отмине мразовитата зима.

Представлението е адаптирано за сцена и режисирано от Катя Петрова и с превода на Жени Божилова. Сценографията и костюмите са дело на Петя Караджова и Юлияна Войкова - Найман, музиката - на Христо Йоцов, а хореографията - на Анна Пампулова.

Снимка 642778

Източник: Младежки театър "Николай Бинев" / фотография Иван Дончев

Ролите пък са поверени на актьорите Александър Йорданов, Ангелина Славова, Анна-Валерия Гостанян, Боян Арсов, Венцеслав Димитров, Димитър Иванов - Мич, Йордан Тинков, Кристина Янева, Ралица Туджаро, Светослав Добрев и София Трейман.

“#антитъга” от Стефан Иванов с премиера в Театрална работилница “Сфумато”

Има ли рецепта за “#антитъга”

За безсилието и терзанията на човека в търсене на смисъл

Премиерата на "Вино от глухарчета" е на 22 ноември от 19 ч. в Младежки театър "Николай Бинев". Следващите дати на представлението са 25 ноември, 10 и 29 декември, а повече информация за него има тук.