През 2014 г. българският филм "Виктория" прави премиерата си на световния фестивал за независимо кино в Сънданс. Това е първият български пълнометражен филм избран в програмата на този фестивал. Режисьор и сценарист на филма е Майя Виткова.

„Made in EU” на Стефан Командарев - какво знаем за предстоящия български филм

„Made in EU” - задава се нов български филм

Ето какво знаем за него до момента

Действието на филма се развива от 1979 до 1994 г. в България. Главната героиня е Виктория (Дария Виткова), която е обявена за "бебе на десетилетието", защото се ражда без пъпна връв. Политическите промени в страната влошават отношенията между Виктория и майка ѝ (Ирмена Чичикова), която някога си е дала обещание да не ражда дете, ако страната продължава да е под тоталитарен режим.

И макар да изминаха 10 години от появява на филма, наскоро някои медии на Острова отново заговориха за него. Причината е, че филмът става част от каталога на британската стрийминг платформа Klassiki. Услугата разпространява най-доброто от съвременното и класическо кино от Източна Европа, Кавказ и Централна Азия, става яно от сайта на платформата, както и че "Виктория" може да се гледа там от 15 февруари.

Във връзка с включването на филма в платформата Guardian публикува ревю, написано от филмовия критик Питър Брадшоу, според който продукцията повече от заслужено е част от британския стрийминг. Брадшоу, който е известен с острия си и доста критичен език, дава четири от пет звезди на филма, описвайки го като "убедителна, амбициозна и емоционално ангажираща драма."

„Добрият шофьор“ с Малин Кръстев и Герасим Георгиев–Геро - кога ще може да гледаме новия български филм

Какво събра отново Малин Кръстев и Геро

Двамата заедно пак на екран

"Този страхотен филм би бил поразително постижение на всеки, а това всъщност е дебютът на Виткова", пише Брадшоу, като продължава, че "Виктория" е невероятно подреден, заснет и изигран.

Не може да се отрече, че "Виктория" е много интимен филм, а Майя Виткова, ярък талант, който използва драматично завладяващ, визуално изобретателен и пълен с метафори и ирония стил. Като представител на ново поколение режисьори от Източна Европа, Виткова наистина ни предложи една лична и различна гледна точка върху надеждите и мечтите както на своето, така и на поколението на своите родители.