Честита Коледа! Днешната ни книжна селекция не е коледна, но е празнична - защото заглавията в нея са истински празник за почитателите на съответния жанр.

Снимка 511133

Източник: Сиела

"Вещерът: Сезонът на бурите"

Може първото нещо, което да изниква в съзнанието ни при думата "вещер" да е физиономията на Хенри Кавил. Но доста преди той да се превъплъти в героя от едноименния сериал на Netflix - през 1986 г., полският писател Анджей Сапковски публикува първия си разказ "Вещер".

Той става основа на поредица разкази и романи с главен герой Гералт от Ривия. "Сезонът на бурите" е предисторията му, а хубавото за непопадалите в света на Вещера е, че романът може да се чете независимо от останалите седем книги.

Изд. Сиела, 16 лв.

"Алиса в страната на чудесата"

Снимка 511134

Източник: Колибри

Класиката на Луис Карол може да ни е добре позната, но това ново издание е ценно по няколко причини. То отбелязва 150-тата годишнина, откакто Алиса се е "появила" на бял свят и прекрасно съчетава текст с отварящи се илюстрации, дело на френския художник Бенжамен Лакомб.

Освен пълния текст в оригиналния си превод от 1949 г. на Лазар Голдман, изданието включва писма на Луис Карол до прототипа на героинята, Алис Лидъл (мисис Харгрийвс), както и въвеждащата поема, преведена от големия български поет Кирил Кадийски.

Изд. Колибри, 38 лв.

"Огледални убийства"

Снимка 511132

Източник: Еднорог

След "Мозайка от убийства" се насладихме на още няколко чудесни криминални плетеници от Антъни Хоровиц. Но ето че е време, да се върнем към детектив Атикус Тип и редакторката Сюзън Райланд в продължението "Огледални убийства".

Подобно на предната книга, и тук сме свидетели на две напълно отделни криминални загадки. Едната е реално загадъчно убийство, с чието разплитане решава да се захване Райланд. Другата е романът на покойния писател Алън Конуей, изпълнен със скрити послания, анаграми и гротескно пресъздаване на реалните персонажи, замесени в едно убийство.

Изд. Еднорог, 22.90 лв.