Състезанията по лека атлетика се радват на голям интерес, защото понякога при тях се поставят нечовешки рекорди. А сега, покрай Олимпийските игри в Токио, се заговори отново за една хитрост, която спринтьорите използват, за да подобрят своето представяне.

Токио 2021, Олимпийските игри и защо победителите хапят медалите си

Защо олимпийските шампиони хапят медалите си

Изблик на радост или не съвсем

Това са т.нар. супер обувки, като Nike Air Zoom Maxfly и Puma EvoSpeed Future Faster+, с които състезателите сякаш не стъпват по земята, а летят по въздуха, директно към финалната права. Те повишават производителността и са създадени специално за пистите за бягане.

Финалът на Олимпийските игри при мъжете на 400 метра бягане с препятствия бе спечелен от норвежеца Карстен Вархолм, който носеше именно Puma EvoSpeed ​​Future Faster+ за 236 долара, разработени в сътрудничество с екип от Mercedes F1.

В тях е внедрена революционна нова технология, като подметката е подсилена с плоча от въглеродни влакна за допълнителна здравина, баланс и отскачане. Тя подобрява трансфера на енергия и общата скорост на спортиста.

Норвежецът обаче подчерта, че тази плоча е направена максимално тънка, за да не се стига до спекулации (до които все пак се стигна), че именно заради тези обувки е грабнал златото. Уорхолм твърди още, че би тичал също толкова бързо и с други обувки.

Снимка 541755

Източник: GettyImages

Докато преди подметките на обувките на спринтьорите са били под 15 мм, след появата на различните иновативни технологии те се увеличават двойно, а за трасета, по-дълги от 400 м, има изискване да са до 25 мм.

Ако погледнем към краката на втория в състезанието - Рай Бендамин от САЩ, ще видим модела Nike Air Zoom Maxfly за 229 долара, който има въздушна камера, осигуряваща още по-голям отскок при всяко движение. Затова и Уорхолм ги сравни с "батут", предава The Sun.

Разбира се, малко са спортистите, които имат сключени договори с тези спортни гиганти и могат да излизат на състезания с техните супер обувки. А останалите просто няма как да не се чувстват ощетени.

Токио 2021, Лоръл Хъбард, отпадането й и думите й за участието на Олимпийските игри

Какво се случи с първия трансджендър спортист на Олимпийски игри

С медал или със спорна слава си тръгва

Дори Юсеин Болт наскоро определи тази тенденция като "несправедливост" и заяви убедеността си, че би бягал по-бързо, ако му дадат един чифт на конкретните модели на Puma или Nike. Засега обаче тези иновации се вписват в олимпийските правила и е сигурно, че тепърва ще се налагат и развиват.