До края на Олимпийските игри в Токио остават няколко дни, а вчера, 2 август, вниманието на всички бе привлечено от представянето на Лоръл Хъбард - първият трансджендър участник на подобен форум.

Токио 2021, Лоръл Хъбард и първият трансджендър спортист на Олимпийските игри

Прецедентът на Токио 2021

Равенство или не съвсем

Родена като мъж, новозеландката, която практикува вдигане на тежести, се състезаваше в категория над 87 килограма. А разрешението да се конкурира с останалите участнички, родени като жени, предизвика бурни реакции още преди началото на Олимпийските игри.

Дори бе организирана петиция до Международния олимпийски комитет, която подписаха над 30 хиляди души, за да се забрани на Хъбард да се състезава. Но инициативата бе определена като дискриминационна и "реч на омразата", затова и не успя да постигне целта си.

Снимка 541515

Източник: GettyImages

До преди дни Хъбард не бе коментирала всичко, което се говори по неин адрес. А в първото си изказване заяви, че приема Олимпийските игри като "световен празник на нашите надежди, идеали и ценности", както и че благодари на МОК за поетия ангажимент да направят спорта "приобщаващ и достъпен" за всички.

Правилата бяха променени през 2015 г., с което се разреши транссексуални спортисти да се състезават с този пол, с който се определят, без да са преминали през операции. Единственото изискване е в нивата на тестостерон и 43-годишната новозеландка ги покрива, припомня LAD Bible.

Снимка 541514

Източник: GettyImages

На 2 август обаче тя отпадна от супертежката категория при жените по вдигане на тежести и си тръгва от Токио без медал. Но пък вече целият свят знае нейното име - за добро или за зло.

Токио 2021, Олимпийските игри и защо победителите хапят медалите си

Защо олимпийските шампиони хапят медалите си

Изблик на радост или не съвсем

Докато Хъбард не успя да вдигне повече от 120 кг над главата си, китайката Ли Уънуън спечели златото с вдигане на 140 кг, които й донесоха не само медал, но и олимпийски рекорд.