"Родопи филм фест" официално приключи тази седмица и както повелява традицията, на закриването му бяха връчени награди на отличените филми. Един от тях е украинският "Терикони", който вече може да се похвали с не едно, а цели две отличия от българския филмов фестивал.

Кан, Златна палма, Triangle of Sadness, Рубен Йостлунд и историята във филма, който спечели голямата награда на филмовия фестивал

Кой е филмът, който спечели голямата награда на фестивала в Кан

Златна палма за една сатира на свръхбогатите

Документалният "Терикони" е определен за най-добър международен пълнометражен филм. И не само. Освен това признание, си е заслужил и специалната награда "Особен поглед".

С какво обаче той успява да впечатли толкова журито на "Родопи филм фест"? Да го кажем направо - с емоционално разказана човешка история, която доказва, че мракът на войната винаги може да бъде пробит със светъл лъч надежда.

В "Терикони" украинският режисьор Тарас Томенко проследява трудното детство на едно момиче и едно момче. Това, което ги свързва, са войната и борбата им за оцеляване в Източна Украйна.

Настя е на десет, когато ракета, изстреляна от руски терористи на Нова Година променя живота ѝ завинаги. Ракетата убива баща ѝ и унищожава дома им, а войната се превръща в част от пейзажа. След това, за да оцеляват, на семейството на Настя му се налага да събира скрап.

Дмитрий Муратов, “Новая газета”, Нобелова награда и как събра над 100 милиона долара в помощ на украинските бежанци руският журналист

Щедрият жест на един руски журналист към украинските бежанци

Как събра за каузата си над 103 милиона долара Дмитрий Муратов

Не по-лека е съдбата на момчето - Сеня. Той е на седем, в първи клас и досега войната винаги е била част от живота му. На фона на разиграващата се трагедия доведеният му баща трудно се грижи за него. Но се старае. За да купи раница за училище на малкия Сеня, той дори се съгласява да копае гробове...