Дмитрий Муратов е главен редактор на независимия вестник "Новая газета". Изданието обаче не излиза от март месец насам, като решението за това е взето малко след нахлуването на руската армия в Украйна.

Kalush Orchestra, Евровизия 2022, войната в Украйна и защо групата продаде наградата си от конкурса

Щедрият жест на големия победител на Евровизия

Защо украинската група продаде трофея си за почти 1 милион долара

А зад причината "Новая газета" да спре дейността си, стои изявлението на Москва, че медиите, които определят действията в Украйна като "война", подлежат на тежки глоби и затваряне. Според руските власти конфликтът е "специална военна операция".

Муратов обаче не остава безучастен към случващото се в Украйна и решава, че ще помогне по свой начин.

Той обявява на търг Нобеловата си награда, връчена му миналата година за отдадеността му в мисията да защитава свободата на изразяване.

Сумата, за която е продаден медалът, е внушителната 103.5 милиона долара.

Журналистът е обмислил как да оползотвори събраните пари по най-добрия начин. Целта му е да помогне на украинските бежанци, затова ще ги дари на УНИЦЕФ - организацията, която активно действа за справяне с хуманитарната криза и помага на деца, засегнати от войната.

"Най-важното послание днес е хората да разберат, че има война и трябва да помогнем на най-нуждаещите се", се казва в изявление на самия Муратов, разпространено от акционерната къща Heritage Auctions, провела продажбата на златния медал.

Ед Шийрън, Антитiла и как певецът записа песен с украинска банда

Да записваш песен, докато си на фронта

Как го направи украинската банда Антитiла

Те обаче не издават кой е спечелил наддаването за него, пише BBC.