Преди филмовият фестивал в Кан официално да приключи, журито връчи и голямата си награда. Златна палма тази година си спечели една сатирична история, която критикува света на свръхбогатството, лукса и модната индустрия.

Филмът е озаглавен Triangle of Sadness и е на режисьора Рубен Йостлунд. Шведът може да се похвали, че през последните пет години печели голямата награда в Кан за втори път, след като през 2017 г. си я заслужи за The Square.

И в двата си филма Рубен Йостлунд се придържа към драматично-комедийния жанр, но в новия Triangle of Sadness сатирата е доста силно подчертана.

Историята в него се развива на луксозен круизен кораб. Капитанът (Уди Харелсън) е алкохолик и марксист по убеждение, който едва търпи богаташите, качили се на борда.

Основни персонажи са и Карл (Харис Дикинсън) и Йайа (Чарлби Дийн Крийк), по професия модели. Възможността да се качи на луксозния кораб двойката получава благодарение на инфлуенсърска рекламна кампания в Instagram профила на момичето.

Второстепенните герои също са все заможни хора, натрупали богатството си със също толкова повърхностни, дори неблагочестиви занимания.

За всички пътници на борда обаче пътуването предстои да завърши катастрофално, съвсем без да са очаквали. Изведнъж ще се окаже, че ще трябва да се борят за собственото си оцеляване. А за да се спасят, няма да помогнат нито солидните им банкови сметки, нито хилядите последователи в социалните мрежи...

Острата критика на света на свръхбогатството и лукса, която Рубен Йостлунд представя в Triangle of Sadness, изглежда се приема повече от добре от публиката. Премиерата на филма в Кан завърши с аплодисменти, продължили цели осем минути.