Световното първенство по футбол за жени доказа за пореден път, че дамите са способни да изнасят дори по-интригуващи и спиращи дъха мачове от мъжете.

Световно първенство по футбол за жени 2023 - моментите, с които ще го запомним

Моментите, с които ще запомним Световното по футбол за жени 2023

Красота, хъс за победа и много емоции

Големият победител се оказа отборът на Испания, който с един гол успя да победи Англия на финала. И след като турнирът приключи е време за равносметка и награждаване на най-добрите.

Златната топка, която се връчва на най-добрия играч в турнира, отиде в ръцете на Айтана Бонмати. Испанката успя да отбележи три гола и направи две асистенции на това световно, помагайги на родината се да спечели купата.

Макар Япония да приключи участието си на Мондиала още на четвъртфиналите, именно японка ще отнесе у дома Златната обувка. Призът за голмайстор на световното първенство по футбол за жени бе връчен на Хината Миязава. Тя отбеляза пет гола и по този показател остана ненадмината.

Най-добър вратар на турнира пък се оказа Мери Ърпс. Макар да запази цели три сухи мрежи, англичанката не успя да помогне достатъчно на родината си, за да спечели трофея.

Но пък в нейните ръце отива Златната ръкавица. И то само няколко месеца след като бе обявена от FIFA за най-добър вратар на годината при жените.

Най-добрият млад играч на световното първенство по футбол за жени съвсем заслужено е Салма Парауельо. 19-годишната испанка записа на сметката си две попадения. Без особена изнанада отборът на Япония бе отличен за феърплей. 

Джун Ендо и АЕЦ "Фукушима" - как се отрази трагедията на футболните умения на японката

Как трагедията във Фукушима е помогнала на една футболистка

Невероятната история на Джун Ендо