В момента световния рекорд на Гинес за най-висок мъж на света държи 40-годишният Султан Кьосен, който живее в Турция. Със своите 251 см височина той нямаше равен. Досега. Защото един мъж от Гана е новият претендент за най-висок мъж на планетата.

Румейса Гелги, Turkish Airlines, най-високата жена в света и първото ѝ пътуване със самолет

Когато най-високата жена в света реши да пътува със самолет

Първият полет в живота на Румейса Гелги

Той се казва Сулемана Абдул Самед, по прякор Авуче (което се превежда като "Да вървим"), от Гана е, на 29 години и има доста любопитна история.

След преглед в местна болница наскоро му казват, че е достигнал височина от цели 289 см. Това определено би му отредило първото място в класацията на най-високите хора, но се появила една малка уловка. Клиниката не разполагала с нужните инструменти за измерване и затова не могла да установи с точност височината на Сулемана Абдул Самед.

Преди няколко години той е диагностициран с гигантизъм и оттогава, за да се наблюдават усложненията в следствие на състоянието му, ходи на месечни прегледи. При последното посещение медицинската сестра му казва, че е надхвърлил сантиметрите на измервателния метър.

Въпреки това тя не се отказва от мисията да определи забележителната му височина. Затова вика своя колежка, която от своя страна вика още хора на помощ, които изобщо пък не са били подготвени за подобен сценарий. Медицинските сестри и здравни асистенти обаче се събират и разрешават пъзела за определяне на височината на Сулемана Абдул Самед.

Оказва се, че той е по-висок от повечето къщи в квартала, но след усилено търсене се намира подходяща сграда с достатъчно висок зид, за да бъде измерен. Авуче събува чехлите си, направени от автомобилни гуми, и застава изпънат. За да достигне височината му, негов съсед се качва върху стол. Сред това маркира стената с парче въглен, като после с измервателна лента е установено, че височината на Сулемана Абдул Самед е цели 289 сантиметра.

Любопитното в неговия случай, както самият той разказва, е, че продължава да расте. "На всеки три до четири месеца аз пораствам... Ако не сте ме виждали три или четири месеца и ме видите, ще забележите, че съм станал по-висок", споделя Сулемана Абдул Самед пред BBC.

Гигантизмът му започва да се забелязва, когато е едва на 22 години. Една сутрин той се събужда объркан от усещането, че езикът му се е уголемил до степен, в която му става трудно да диша нормално. Тогава той се опитва да се "излекува" с лекарство от аптеката, но само няколко дни по-късно осъзнава, че и други части на тялото му са се уголемили. След като семейството и приятелите му също забелязали скока в растежа, Сулемана Абдул Самед разбира, че постепенно се превръща в гигант.

Чак след като осъзнава, че бързият му растеж предизвиква и други усложнения, той решава да потърси медицинска помощ. Забележим при него е необичайно извитият гръбнак - един от изявените симптоми на неговото състояние синдром на Марфан. Това е генетично заболяване, което засяга съединителната тъкан на тялото и води до развитието на необичайно дълги крайници, а сред по-сериозните усложнения са сърдечни дефекти.

Според лекарите Сулемана Абдул Самед се нуждае от хирургическа процедура в мозъка, за да бъде спрян растежът му. Обществената здравна застраховка на Гана обаче не може да я покрие - тя осигурява само основно лечение. Предизвикателство за Авуче е дори редовното посещение в болница за прегледи, тъй като за всяко той трябва да събере около 50 долара.

Сулемана Абдул Самед не крие, че заради гигантизма си е ограничен дори и социалният му живот. "Преди играех футбол като всеки друг млад мъж, бях атлетичен, но сега не мога дори да ходя на кратки разстояния", разказва той.

Еверест, Мауна Кеа, Чимборасо и защо не е най-високият връх на Земята

Защо Еверест всъщност не е най-високият връх на Земята

Оказва се, че зависи как го мерим

Проблемите обаче не успяват да сломят силния му дух. Авуче е усмихнат и не се притеснява да се заговори с хората, които го поздравяват, прегръщат и искат да се снимат с него. Сега е концентриран върху задачата да оправи здравето си, а в бъдеще мечтае да се ожени и да има деца.