ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 43 минути
  • Режисьор: Питър Сон
  • С гласовете на: Рада Христова, Виктор Иванов, Здравко Димитров, Цветослава Симеонова и др.
  • Бюджет: около 200 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Отвътре навън", "За душата"

Да, "Стихии" е анимация, но това далеч не означава, че е просто поредният обикновен детски филм. Затова и нищо чудно и големите, които ще заведат малките в салона, да излязат от киното размечтани и с няколко припомнени урока за наистина важните ценности в живота.

А всички остроумия и поуки в "Стихии" са точно в типичния и добре познат за Disney и Pixar стил. Достатъчно е да си спомним какво беше, когато гледаме "Играта на играчките", "Рататуй", "Отвътре навън" и "За душата".

Концептуално "Стихии" носи духа на "Отвътре навън" и "За душата" и е горе-долу също толкова поетичен. Най-малкото защото в центъра на сюжета е любовна история, стара като времето - забранената любов. Всъщност Disney и Pixar са загатвали за романтика и в предишните си филми, но тук за първи път сюжетът е толкова открито романтичен.

Снимка 622421

Източник: Forum Film

Освен че е красиво анимиран, филмът има заразително приятен саундтрак и далеч не се изчерпва с романтиката. "Стихии" обхваща също темите за етническите борби, расовата толерантност и социалното разделение. И когато всичко това е поднесено с приятен хумор и качествена компютърна анимация, не само малките зрители гледат като хипнотизирани.

Звучи ни сякаш нескромните 200 милиона долара, вложени в създаването на анимацията, са добре оползотворени.

Снимка 622420

Източник: Forum Film

"Стихии" е вдъхновен от историята на режисьора Питър Сон. Той и семейството му са корейци, емигрирали в Ню Йорк. Във филма мегаполисът обаче се нарича Стихиопол и в него съжителстват представители на четирите елемента на природата - въздушните, които витаят в облаците, земните, които цъфтят и връзват, водните, които все се пъхат навсякъде, и огнените, които се горещят.

Снимка 622422

Източник: Forum Film

Всички привидно живеят в хармония, като спазват едно просто правило - стихиите да не се смесват! Както се казва обаче, правилата са създадени, за да бъдат нарушавани... И точно това правят двамата главни герои, които за пореден път доказват, че противоположностите се привличат. Защото тя е огън, а той - вода.

Снимка 622425

Източник: Forum Film

Един ден силната и огнена Лумна се среща с леко мекушавия и носещ се по течението Лей и въпреки че са напълно различни във всяко едно отношение, между тях пламва любов. Това, което прави връзката им още по-специална обаче, е, че наред с любовта, те откриват и себе си, и трябва да направят важни избори. А изборите, дори и в анимациите, са доста реални и въобще не са лесни. За сметка на това пък вдъхват много смелост и кураж. Не бихме се отказали от нито едно от двете.

"Стихии" е по кината от 16 юни на 2D, 3D и 4DX