Миналата седмица първият изцяло цивилен полет на SpaceX стана факт. Четиримата ентусиасти, част от мисията Inspiration4, прекараха три дни на 580 км разстояние от Земята, след което се върнаха успешно.

Илон Мъск, SpaceX, Inspiration4 и за какво получи поздравления от Джеф Безос

Заровиха ли томахавката Мъск и Безос

На черното не можеш да кажеш бяло

А сега е време за равносметки, изводи и планове какво и как трябва да се подобри, преди да станат пътуванията до Космоса достъпни за всички, които имат финансовата възможност да си го позволят.

В Twitter Илон Мъск обяви, че със сигурност за следващия подобен полет ще има подобрения на тоалетната в капсулата Crew Dragon. След лична среща с четиричленния екипаж е разбрал, че е имало известни трудности с използването й. Той обаче не даде повече подробности в какво точно са се изразявали те, както и какво ще бъде променено.

Още преди полета разбрахме от милиардера и неин командир Джаред Исаакман, че тоалетната е разположена на покрива на капсулата и има стъклен купол. Така ползващите я имат уникална 360-градусова гледка към Космоса, като междувременно са отделени от останалите. 

Успешното ползване на тоалетната пък е било част от няколкомесечното обучени на четиримата цивилни, които полетяха в Космоса и явно никак не е било лесна задача. Но сме сигурни, че Мъск ще вземе предвид препоръките им и подобренията ще бъдат на лице, предава Business Insider.

Освен това собственикът на SpaceX обеща на борда на следващия цивилен полет да има и малка печка за претопляне на храна, защото членовете на Inspiration4 са яли три дни студена пица.

SpaceX, Inspiration4 и успешното изстрелване на първия изцяло цивилен екипаж от компанията

Голям ден за SpaceX (и за човечеството)

Поредната успешна мисия, този път по-специална

Ще бъде осигурена и Wi-Fi връзка чрез Starlink. А по време на този полет Исаакман и тримата му колеги са разговаряли както с Мъск, така и с Том Круз, който също се готви за полет и снимки на филм в Космоса.