В последно време от Disney се захванаха да възраждат класическите си филми с нови игрални версии и след като тази година вече видяхме "Малката русалка", през следващата идва ред на "Снежанка". И макар че до премиерата остават няколко месеца, в онлайн пространството вече се зараждат спорове и се отправят критики.

Рейчъл Зеглър, "Балада за пойни птици и змии" и какво знаем за предисторията на "Игрите на глада"

Рейчъл Зеглър ще се бори за живота си

Какво да очакваме от предисторията на "Игрите на глада"

Повод за тях са интервюта на Рейчъл Зеглър, която ще видим в ролята на Снежанка. Актрисата неведнъж е намеквала, че не е фен на оригиналния филм от 1937 г. Пред Entertainment Weekly още през декември тя признава, че го е гледала само веднъж, но не го е харесала, тъй като я е уплашил. "Не звучи като нещо, което едно малко дете би харесало. Бях ужасена от това, никога повече не гледах "Снежанка" отново", споделя Рейчъл Зеглър.

В интервю за Vаriety пък тя разкрива, че новият филм с нейно участие ще бъде по-модерен и Снежанка не само няма да бъде спасена от принца, но и дори няма да мечтае за истинска любов. "Тя мечтае да стане лидер, какъвто покойният ѝ баща ѝ е казал, че може да бъде, ако е безстрашна, справедлива, смела и вярна", допълва актрисата.

@cosywithangie Just because a woman values something different, does not make her any less valuable. Some women want a career and not marriage. Some women want a marriage or family and not a job. Some women want BOTH. All are to be heard, and seen, and valued. Write stories about ALL women and depict them ALL as valuable and worthy, instead of trying to mold them into one specific image of what you deem worthy. Thank you. #snowwhite #snowwhiteliveaction #snowwhitecontroversy #disney ♬ original sound - Angie | Self Care

Пред Extra TV тя пък дори описва принца в оригиналния филм като преследвач и, макар да подчертава, че любовната история не е централна за новата версия, се шегува, че сцените на колегата ѝ Андрю Бърнап като Чаровния принц може даже да бъдат изрязани.

Рейчъл Зеглър пояснява, че във филма от 1937 г. основният фокус е любовната история на Снежанка "с човек, който буквално я преследва". По думите ѝ обаче съвременната версия ще е по-различна, пише Insider.

В всички свои коментари пред медии досега актрисата вече си навлече критики от потребители в социалните мрежи. Един от тях например пише, че "да критикуваш принцесите на Дисни не е феминистко. Не всяка жена е лидер. Не всяка жена иска да бъде лидер. Не всяка жена иска или жадува за власт и това е ок. Не е антифеминистко да искаш да се влюбиш, да искаш да се ожениш, да искаш да си домакиня... Нито едно от тези неща не те прави по-малко ценен човек или жена."

Друг потребител в TikTok пък се учудва защо изобщо Рейчъл Зеглър е приела да изиграе главната роля, предвид, че дори не харесва оригиналния филм. "Не мисля, че някога в живота си съм виждала толкова снизходителна, самодоволна принцеса на Дисни", се казва още в поста.

Разбира се, защитниците на актрисата също не пропускат да се включат в спора. Според един от тях е просто глупаво който ѝ да било да я напада.

"Тя направи един коментар за това как Снежанка има собствени амбиции, които нямат нищо общо с любовта и изведнъж всички решиха, че образът на жените в беда всъщност е феминистки", пише потребител в Х (Twitter).

Струва ни се сякаш това далеч няма да са последните спорове около "Снежанка" на Disney, но каквото и да се говори до премиерата на филма, важен е големият тест, който несъмнено ще бъде след нея.

Рейчъл Зеглър, Снежанка и филмът на Disney, който се подготвя

Disney избра своята Снежанка

Нов филм на хоризонта

"Снежанка" се очаква по кината през март 2024 г.