Анди Уорхол рисува Shot Sage Blue Marilyn още през 1964 г., но едва ли тогава е предполагал, че картината му ще се превърне в най-скъпо продаденото произведение на изкуството за XX век.

Русия, културно-образователният център „Елцин“, "Три фигури" на Анна Лепорская и един скучаещ охранител

Да съсипеш картина за милион долара от скука

Вандализъм или шедьовър

За вдъхновение да нарисува портрета на холивудската икона Мерилин Монро художникът използва нейна снимка. Но колкото и неоригинален да изглежда този подход, творението му си остава едно от най-значимите в поп арт изкуството.

А освен с това признание, Shot Sage Blue Marilyn вече може да се похвали и с рекорд.

Снимка 567694

Източник: Instagram /gallerinanyc

Картината е вече продадена за 195 милиона долара, като за никое друго произведение на изкуството досега не е била наддавана толкова голяма сума.

Търгът бе организиран от аукционната къща Christie's и според представителите парите от продажбата ще отидат изцяло за благотворителност.

Набелязаната инициатива, която ще бъде подкрепена, има за цел да създава здравни и образователни програми за деца по целия свят. Така картината надхвърля дори и материалната си стойност.

Пабло Пикасо и картината The Lonesome Crouching Nude, пресъздадена с изкуствен интелект

Изкуствен интелект пресъздава шедьовър на Пикасо

Картината може да се види в Лондон

А колкото до купувача, спечелил наддаването, за него се знае, че е американски търговец на произведения на изкуството. Името му е Лари Гагосиян и притежава верига от художествени галерии, пише Bloomberg.