Едно от удоволствията на лятото е хапването на сладолед в най-големите жеги. Колкото и да обичаме домашно приготвени лакомства, сладоледът не е от най-лесните неща, които да си направим сами. За разлика от сорбето.
Простичкият десерт, който включва плодове, захар и вода, има и друга разновидност - шоколадово сорбе.
Ето какво ни е нужно за него:
100 г какао на прах
175 г захар
½ чаена лъжичка сол
750 мл вода
30 мл бренди или ром
1 супена лъжица ванилова есенция
Изсипваме какаото, захарта, солта и водата в дълбока касерола, поставяме на умерен огън и изчакваме да заври, като бъркаме непрекъснато. Оставяме на къкри за 15 минути на слаб огън.
След това добавяме алкохола, сваляме от котлона и прибавяме и ванилията. Оставяме сместа да се охлади, прецеждаме я, след което отново я разбъркваме добре. Остава да я пресипем в съд с капак за фризера.
От Guardian ни съветват да извадим сорбето поне 20 минути преди консумация, за да може да омекне леко и да се сервира по-лесно.