През горещите летни дни всички търсим варианти как да се разхладим и освежим. Е, отново на всички е ясно, че морските вълни са един от най-добрите. А другите?
Можем да си направим домашен студен чай. И съвсем няма да сбъркаме.
Можем да седнем на пода, да сложим купа с лед пред вентилатора, да ходим с мокра тениска... Но може да потърсим и по-вкусен начин.
Крадем идея от горещата Сицилия. Защото кой по-добре от сицилианците може да знае отговора? И понеже искаме нещо разхлаждащо, нека е гранита.
Тази безгрешна смес е освежаваща, сладка, ледена, богата на аромати и по цял свят е известна като сицилианска гранита. У нас се подвизава и под името скрежина.
Но за да я усетим истински, не трябва да бързаме, трябва да се настаним удобно и бавно да я унищожаваме, докато зяпаме в пространството. Все пак опитваме нещо старо и събрало в себе си кулинарните традиции и на араби, и на сицилианци.
Най-общо казано, гранита се прави от пресни плодове, захар и вода, и много прилича на сорбето. Сместа се изстудява, докато започне да замръзва. След това се бърка и се стърже, така че да се получи зърнеста текстура - като големи снежинки. Тук е и разликата със сорбето, гранитата има по-груба, по-кристална структура, за разлика от гладката структура на сорбето.
Освен с пресни плодове, може да се направи с кафе, шамфъстък или бадеми. И винаги се поднася в малка чашка, защото се топи бързо. Много често, ако сме в Сицилия, ще ни я поднесат със сладко хлебче – бриош.
Според Visit Sicily, някои от най-популярните аромати за сицилианска гранита са лимон, бадем, шамфъстък, кафе, шоколад, ягода и праскова. Ние бихме препоръчали и ментата, заради изключително освежаващия ѝ вкус, както и динята - абсолютният летен фаворит.