В края на февруари 2023 г. фотографът Адам Гроувс от Чешир, Великобритания, се връща от пътуване в Исландия с годеницата си Джасмин Мап. Там той ѝ предлага брак и двамата обикалят страната в търсене на Северното сияние. Ниската облачност в Исландия по това време обаче им пречи да му се насладят от земята. Или поне не от Исландия.

Стъклен покрив и северно сияние

Стъклен покрив и северно сияние

Място за почивка

По пътя обратно към дома, на полета на Easy Jet от Рейкявик до Манчестър те все пак успяват да видят Аурора Бореалис във въздуха. И то благодарение на пилота им. Адам и Джасмин седят от дясната страна на самолета, а в небето отляво ясно започва да се вижда Северното сияние. Така те замалко да се разминат с гледката. За радост на всички обаче, пилотът прави нещо необичайно - пълен кръг на 360 градуса, който дава възможност на пътниците да се насладят на този невероятен природен феномен.

"Излетяхме и по средата на полета пилотът изгаси светлините в салона, а гледката можеше да се види от левите прозорци. Ние обаче седяхме от дясно. След няколко минути направи 360-градусов завой, така че всички да могат да видят Аурора Бореалис", обяснява Гроувс пред BBC.

"След дни обикаляне с кола и безуспешно търсене на сиянието, да можем най-накрая да го видим беше перфектният завършек на пътуването ни", допълва Адам. От Easy Jet пък признават, че са доволни, че капитанът е успял да изпълни контролирана маневра, за да позволи на пътниците да видят от въздуха една от най-великите природни гледки.

Снимка 609591

Източник: iStock

Северно сияние, Capture the Atlas и наградите за най-добри фотографи на аурора бореалис за 2021 г.

Северното сияние - най-хубавите снимки за 2021 г.

Уловени от Аляска до Нова Зеландия

Траекторията на полета е записана от FlightRadar24, показвайки маршрута над океана и точното място, където самолетът се върти във въздуха. "Имате ли нужда от разрешение за това или пилотите могат просто да го направят?" пита един потребител на Twitter. FlightRadar отговорят: "Пилотите първо трябва да информират службата за контрол на въздушното движение, за да се уверят, че е безопасно да се изпълнява."

Всъщност тази година Северното сияние може да се наблюдава дори и на някои необичайни места. Високата слънчева активност и мощните геомагнитни бури доведоха до особено силно Северно сияние, което можеше да се види дори на места, където това се случва рядко - южните части на Великобритания и дори централна Германия. Благодарение на това в Twitter се появиха доста постове на зарадвани пътници - основно летели с Easy Jet от Исландия към Великобритания, но дори на такива от Глазгоу към Лондон.