Ако не сме фенове на екстремните преживявания, със сигурност се чудим на всички тези хора, които живеят, само за да си доставят адреналин - и понякога го правят дори с риск за живота си. Е, бившият пилот от военновъздушните сили на Чили Себастиан Алварес със сигурност е един от тях и има много какво да ни разкаже.

Flying-V, самолетът с V-образна форма на KLM и първият тестов полет

Ще видим ли скоро тази самолет в небето

Бъдещето е все по-фантастично

След дълги летателни часове на самолети и хеликоптери, той решава, че има нужда от съвсем ново и различно изживяване, отново във въздуха. Така и се стига до "най-екстремния" полет в кариерата му - във и над кратера на активния вулкан Вилярика в Чили, който неслучайно наричат "домът на Дявола". 

Този път той не е с огромна летателна машина, а само със специален уингсют, който му позволява да лети просто като разпери ръце - като с криле. А след като стана първият човек, осмелил се да полети по този начин в кратер на активен вулкан, Алварес признава, че цял живот се подготвя за този момент.

От дете той си мечтае да лети - и успява да го постигне. Като част от военновъздушните сили се научава да скача с парашут и свободата да се рее из въздуха го кара да се влюби завинаги. Става един от най-добрите парашутисти, но впоследствие открива, че уингсютът е това, което му носи истинското удоволствие. И от тогава си поставя все по-смели цели.

Така стига и до полета си над вулкана Вилярика, с който иска не само да докаже на себе си, че няма невъзможни неща, но и да покаже на всички красотата на природата на родината си

Алварес скача от хеликоптер от повече от 3500 метра надморска височина и достига скорост от над 280 км/ч със своя уингсют, за да полети във и над кратера с ширина 200 метра. "Психически ми беше много трудно, защото умът ти не иска да бъде там, но трябва да го принудиш, за да се случи", обяснява той.

За да стигне до екстремния скок, Алварес прави цели 500 тренировъчни, както и редица сложни изчисления, съобразявайки скоростта си, разстоянието, което трябва да измине, въздушното налягане, силата на вятъра и много други условия.

Освен това времето в тази част на Чили е много неподходящо за подобни изпълнения през по-голямата част на годината, затова и е имал много малък прозорец, в който да успее да изпълни намеренията си.

"Предполагам, че аз и вулканът наистина се разбираме... или поне ми позволи да направя това", шегува се ентусиастът и обяснява, че в седмицата на полета вулканът е бил по-слабо активен и времето е било много хубаво. Въпреки еуфорията и адреналина, Алварес оценява обективно и огромния риск, на който се е подложил.

А той го прави още по-щастлив, че е успял да изпълни предизвикателството, което сам си е поставил. Защото философията, която следва цял живот е, че човек трябва да прави това, което го кара да се чувства щастлив - точно като него.