За някои летенето може да е ежедневие, но за други си е стресиращо преживяване. А и на всеки се е случвало да се изнерви от дългите опашки на летището или по-щателните проверки, на които е бил подложен.

И тук идва ролята на синия цвят - да ни успокои. Според психологията на цветовете, този цвят се свързва с усещането за сигурност. А то не бива да ни напуска, докато сме на хиляди метри над земята. Синьото понижава пулса и кръвното, и редуцира напрежението.

Снимка 417498

Източник: iStock

Според изследване от преди няколко години, около 90% от нас правят несъзнателно избора си с коя авиокомпания да летят на базата на цветовете, които тя използва. И тук няма как да не се замислим за Ryanair...

Първите сини седалки се появяват още преди няколко десетилетия, когато да летиш е по-скоро лукс. Те заместват червения цвят на креслата, който доказано е увеличава агресивността на пътниците на борда, пояснява Bright Side.

Самолетите, малките дупки в прозорците и за какво служат те

За какво служат малките дупки в прозорците на самолета

И как осигурява нашата безопасност

Днес можем да изведем и още една логична и практична причина много авиокомпании да залагат на синьото - върху него петната и мръсотията са по-малко видими. А в първа класа, където пътниците са значително по-малко, се използват по-светли цветове...