Почти всеки човек, когато пътува със самолет, избира място до прозореца. Как иначе ще се насладим на хубавите гледки, докато излитаме, летим и кацаме, ако не седнем стратегически именно там.

Ако поне веднъж сме били до прозореца обаче, няма как да не сме забелязали и миниатюрната дупчица в долния му ъгъл. Няма как да не сме се зачудили и какво е тяхното предназначение. Истината е, че тези малки дупки върху вътрешната преграда преди самия прозорец са необходимо техническо решение и се използват, за да регулират налягането на въздуха на борда.

Снимка 415851

Източник: iStock

Когато самолетът се издига на голяма височина, налягането на въздуха отвън спада, а това води до разлика между неговата стойност във вътрешността на машината.

Разликата в налягането между въздуха в кабината и извън самолета го поставя под огромно напрежение, затова на помощ се притичва именно тази малка дупчица.

Нейното съществуване се дължи на факта, че тя се грижи за баланса на налягането извън борда и във вътрешността, като ограничава неговото влияние единствено до външния панел. Така се гарантира сигурността на пътниците.

Снимка 415852

Източник: iStock

Малките дупки в прозорците имат и още една важна роля - да изолират проникването на влага в средната част на прозореца, което също е важен фактор от безопасността на самолетите, заключват от Reader's Digest.