Саграда Фамилия безспорно е символ на Барселона и сградата, която придава характерния облик на столицата на Каталуния. Ето че обаче малко преди Коледа новина, свързана с нея, успя да ядоса жителите на околните й сгради.

На 29 ноември на върха на една от основните й кули беше поставена гигантска звезда с 12 лъча.

Тя обаче няма да зарадва каталунците, които живеят около катедралата, които от години страдат от туристическия наплив в квартала заради нея - преди пандемията Саграда Фамилия е посещавана средно от 60 хиляди посетители на година.

Снимка 384390

Източник: iStock

Хората от околните жилищни сгради дори са учредили няколко групи с говорители, които да преговарят с фондацията, под чиято опека е Саграда Фамилия. Един от тях е Салвадор Баросо, който определи 5.5-тонната звезда с диаметър седем метра като "естетически отвратителна".

Не естетиката обаче притеснява жителите на Барселона, които живеят около прочутата катедрала на Антони Гауди. Те очакват с трепет дали фондацията ще продължи с плана да завърши централния вход на базиликата, който се разполага на метри над земята и до който трябва да бъде построено огромно стълбище.

Снимка 384393

Източник: EPA/БГНЕС

За да се осъществи строежа му, ще се наложи разрушаването на три големи жилищни блока, което пък ще наложи преместването на около хиляда семейства и частни бизнеси. Групата жители, предвождани от Баросо, вече започват съдебни действие срещу строежа на стълбището.