В наши дни един от всеки трима човека в Обединеното кралство вече има поне една татуировка, което показателно говори колко масово е станало това изкуство.

Популярността му продължава да се увеличава през последното десетилетие, а татуировките са по-широко достъпни от всякога. Тенденцията правене на татуировки обаче не е нещо ново под слънцето. Всъщност татуирането съществува от векове.

А един от пионерите в тази област е Съдърланд Макдоналд. Той е първият професионален татуист във Великобритания още от късната Викторианска епоха.

Съдърланд Макдоналд е роден през 1860 г. в Лийдс, Йоркшир. Точно на 16 години той се присъединява към армията и именно по това време Макдоналд за запознава за първи път с татуирането. Татусите вече са често срещани сред моряците, но през втората половина на XIX век на войниците също се препоръчва да се татуират, за да може жертвите да бъдат по-лесно идентифицирани.

В края на 1880 г. Съдърланд Макдоналд е освободен от армията и започва да работи в турските бани в Лондон. Именно там Макдоналд създава и първото си професионално студио за татуировки в мазето на баните. С разрешението на своя работодател, той започва да татуира в свободното си време.

Студиото си Макдоналд декорира ориенталски, в опит да привлече богати пътешественици, които се връщат от Изток. Според сведения на различни журналисти по онова време, той дори си позволявал да предлага цигари, алкохол и кокаин. Кокаинът дори често бил инжектиран под кожата по време на татуирането, за да се намали болката от дупченето.

През 1894 г. Съдърланд Макдоналд става първият професионален регистриран "татуист". Смята се, че именно той е създал термина "татуист" от думите "татуировка" (tattoo) и "художник" (artist). Подобна професионална категория е създадена специално за него и той остава единственият регистриран с подобно призваниe през следващите четири години.

Макдоналд получава и британски патент за своята електрическа машина за татуиране през същата година, която е първата подобна, създадена до този момент. Преди това всичко става механично и много по-бавно. Пионер в индустрията си, процесът му на татуиране изпреварва времето си.

Той не само използва електрическа машина за татуиране, но и печата контури на татуировки и ги прехвърля върху кожата на клиентите си с помощта на мастило. Повечето други татуисти по онова време рисуват дизайна на ръка. Смята се, че Макдоналд има принос и за разширяване на избора на нюансите на мастилото, като създава първото зелено мастило за татуировки.

Няма как да не споменем и за разнообразието на изображенията (някои от тях истински произведения на изкуството), които успява да възпроизведе върху кожата на своите клиенти, както и фактът, че е започва да татуира дори и жени, което е изключително необичайно по онова време, пише Тattoodo.

Макдоналд продължава да се татуира до 77-годишна възраст и то без очила. Умира в дома си в Съри през 1942 г. В смъртния му акт, професията му е посочена като "художник", но като се имат предвид неговите революционни изобретения и широката популярност във викторианския период, е ясно, че този легендарен британски татуист е много повече от това.

Татуировките, имунитетът и предпазват ли ни рисунките по тялото от настинки и грип

Неочакваната полза от татуировките

И защо сега е моментът да си направим