Родена през 1946 г. в град Салинас в Калифорния с името Мари Луиз Круз, Сачин Литълфедър посвещава живота си на различни дейности, с които цели да насочи общественото внимание към малтретирането на индианците.

Сачин Литърфедър, наградите Оскар, извинението им 50 години след речта на индианската актриса

Извинението на Оскарите - 50 години по-късно

Има ли прошка за тях

Актрисата е известна още и с появата си на сцената на наградите Оскар отпреди почти 50 години, когато изнася реч от името на Марлон Брандо. Тогава той отказва да приеме статуетката си и изпраща Сачин Литълфедър да говори пред публиката за малтретирането и потисничеството на индианците.

През август тази година Академията ѝ поднесе извинението си за последиците от нейния акт на протест. В писмото до Сачин Литълфедър речта ѝ е похвалена, като са отправени и съжаления към последвалите нападки към нея, както и за разрушената ѝ актьорска кариера.

"Твърде дълго смелостта, която демонстрирахте, не беше призната. Затова поднасяме както нашите най-дълбоки извинения, така и нашето искрено възхищение", пишат от Академията.

По-късно актрисата официално прие извинението, а само дни след това за съжаление почина.

От смъртта на Сачин Литълфедър не е изминал и месец и ето че става ясно, че двете ѝ биологични сестри твърдят нещо доста изненадващо. В репортаж, публикуван в San Francisco Chronicle, Розалинд Круз и Труди Орланди обвиняват покойната си сестра в етническа измама.

Сачин Литълфедър всъщност в продължение на десетилетия е твърдяла, че баща ѝ, Мануел Ибара Круз, е бил индианец. Според двете ѝ сестри обаче семейството на баща им всъщност идва от Мексико, а той е роден в град в Калифорния. Майка им Гертруда Барниц пък е била бяла.

Очевидно е, че Розалинд Круз и Труди Орланди намекват, че сестра им е излъгала за индианския си произход. "Това е измама. Отвратително е за наследството на племенните хора. И е просто... обидно за родителите ми", казва Круз. Още повече, че и двете жени са се определили като испанки от страна на баща си.

Нещо друго, което накланя везните в посоката на лъжата е, че племенните служители на индианците апачи от White Mountain Apache не са открили данни нито за Сачин Литълфедър, нито за членовете на семейството ѝ, било то живи или мъртви, да са били записани в списъците им.

Наградите Оскар, Сачин Литълфедър и извинението след протестната ѝ реч срещу отношението на филмовата индустрия към индианците

Едно извинение 50 години по-късно

За какво и на кого се извиниха Оскарите

А що се отнася до твърдението, че бащата на актрисата е от индианците яки, има само едно федерално признато племе яки в Аризона. Литълфедър обаче никога не е посочвала за кое племе яки точно става дума, пише Entertainment Tonight.