През 1973 г. Сачин Литърфедър излиза на сцената на Оскарите от името на Марлон Брандо, за да отхвърли наградата му за най-добър актьор, която му е присъдена за изпълнението му в "Кръстникът". По време на речта си индианската актриса изказва свето лично, както и това на актьора, възмущение от лошото отношение на кино индустрията към индианците.

Наградите Оскар, Сачин Литълфедър и извинението след протестната ѝ реч срещу отношението на филмовата индустрия към индианците

Едно извинение 50 години по-късно

За какво и на кого се извиниха Оскарите

Тогава протестът ѝ предизвиква смесени реакции - докато едни са съгласни с него, то други се противят. В публиката се чуват освирквания, хора са изведени зад кулисите, за да дават обяснения за случилото се. Самата Литърфедър пък споделя, че след това е била бойкотирана от ФБР, които са обикаляли из Холивуд, за да убеждават продуценти да не ѝ дават повече роли, пише People.

В едно от първите си интервюта след случката на Оскарите Марлон Брандо пък признава, че е бил натъжен от негативната обществена реакция, макар че не е бил изненадан от нея.

Сега, 50 години по-късно, наградите Оскар се усетиха, че поне едно извинение към Сачин Литърфедър би било най-малкото достойно. Въпреки че то, разбира се, не би могло да върне времето назад и да компенсира за емоционалните травми и разрушената кариера на актрисата. Своето извинение към нея те направиха през юни. Тогава никой не го и очакваше, Литърфедър също, както и си признава тя по-късно.

Но времето явно наистина лекува, защото индианската актриса е приела извинението на Академията. В събота, 17 септември, тя е била почетена по време на събитието "Вечер със Сачин Литълфедър", в което е имала възможността официално да приеме извинението с думите:

"Тук съм, за да приема това извинение. Не само за себе си, но и като признание, знаейки, че то не е само за мен, но и за всички наши нации, които също имат нужда да чуят и заслужават това извинение тази вечер."

Крис Рок, Уил Смит, извинението на актьора и какво смята комедианта за него

Доволен ли е Крис Рок от извинението на Уил Смит

Комедиантът най-после си призна

След тези емоционални думи Сачин Литълфедър прави и още един въздействащ жест. Тя приканя всички индианци в публиката да станат, да се погледнат един друг и да си припомнят, че трябва да се гордеят за това, че са оцелели - всички те.