Ако се вгледаме в историята, вероятно ще ни направи впечатление, че заради събитията, които са се случили в тях, някои години са по-интересни и наистина паметни и любопитни от други.

Титаник и кои са най-абсурдните митове за потъването на кораба

5-те най-абсурдни мита за Титаник

При това доказано опровергани

Така например синтетичните витамини и любимите на всички ни бисквити Oreo са произведени за първи път в една и съща година. При това в тази, в която потъва Титаник.

Всъщност, подобни съвпадения нямат особена връзка помежду си, освен факта, че са се случили през една и съща година. Но в някои случаи, привидно произволният набор на събития е показателен за цял един последващ период на иновации или конфликти в човешката история.

1616 г.

Двама гении на литературата и драмата напускат света в една и съща година - при това само с един ден разлика. Единият от тях е Мигел де Сервантес, прочутият създател на "Дон Кихот", който умира в Мадрид на 22 април 1616 г.

Снимка 573412

Източник: GettyImages

Само ден по-късно Уилям Шекспир почива в родния си Стратфорд на Ейвън, Англия.

1889 г.

Това е годината, в която е създаден символът на Франция - Айфеловата кула. Една от най-посещаваните туристически атракции в света е построена за Световното изложение, което се провежда през въпросната година в Париж.

В същата година великият холандски художник Ван Гог рисува емблематичната си картина "Звездна нощ".

Снимка 573413

Източник: GettyImages

В тази година е роден нацисткият диктатор Адолф Хитлер.

През 1989 г. е поставено и началото на Nintendo - което може и да не е историческо събитие в световен мащаб, но за всеки геймър е със сигурност значимо. Компанията е създадена от Фусаджиро Ямаучи и по онова време произвежда карти за игра.

1912 г.

Това е година на първото и последно пътуване на кораба Титаник, съдбата на който го среща с айсберг на 15 април. И всички знаем какъв е резултатът.

В същата година полско-американският биохимик Казимеж Функ е сред първите, които формулират концепцията за витамините.

Снимка 573415

Източник: iStock

Това е и годината, в която е открито и MDMA - веществото, по-известно просто като екстази. Първоначално то е разработено от военните за борба със съня и глада. 1912 е годината и в която са създадени бисквитите Oreo.

1926 г.

Това е годината, в която се раждат две от най-емблематичните жени на нашето съвремие - американската актриса Мерилин Монро и британската кралица Елизабет II, пише Stars Insider.

Снимка 573410

Източник: GettyImages

1940 г.

Това е тъжната година, в която нацисткият режим създава Аушвиц - един от най-печално известните концентрационни лагери на смъртта в света. Успоредно с това, далеч в САЩ, е открит първият McDonald's.

1977 г.

Това е година, в която гилотината е използвана за последен път. Тогава е регистриран и последният екзекутиран човек, разбира се, във Франция. Неговото име е Хамида Джандуби, който е убит на 10 септември 1977 г.

Смъртното наказание е премахнато окончателно от френското законодателство през 1981 г.

Клеопатра, Лудвиг ван Бетовен, Уинстън Чърчил, Алберт Айнщайн и предпочитанията и на още велики личности към храната

Храната - голямата слабост на великите личности в историята

Кой и какво е обичал да си похапва

Същата година е поставено началото на култовата и обичана от милиони поредица "Междузвездни войни". Първият филм на Джордж Лукас излиза на 25 май 1977 г.