Знаем, че консервираните храни не са от най-полезните. Със сигурност не бива и да прекаляваме с консумацията им, но пък спестяват време, а това не е малко.
Консервираната риба тон става както за салати, така и за добавка към различни видове паста. От Real Simple горещо препоръчват да опитаме рецептата им за бързи кюфтета, в които именно тя е главният герой.
Сервират се с прочутия френски сос ремулад, който се приготвя главно от майонеза, а в случая добавяме магданоз, горчица и малко сос от лют пипер.
Източник: iStock
Сосът ремулад се комбинира чудесно и с ястия от месо и морски дарове. Среща се в най-различни варианти - в американския щат Луизиана добавят и целина, а в Дания включват куркума, нарязан на ситно карфиол и зеле. Real Simple обаче предлагат друг вариант.
Какво ни трябва за кюфтетата и соса
- 1 консерва с риба тон
- 1/2 ч. ч. нарязан пресен лук (6 стръка лук)
- 1/2 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1 1/2 ч. ч. панко (галета в японски стил)
- 1 2/3 ч. ч. майонеза
- 3 с. л. олио
- 1/4 ч. ч. нарязан пресен магданоз
- 1/4 ч. ч. кисели краставички
- 1 с. л. едрозърнеста горчица
- 1 ч. л. сос от лют пипер (може и Табаско)
Какво ги правим
В средна купа смесваме рибата тон, пресния лук, солта, черния пипер, една чаша галета и една чаша майонеза. Разбъркваме хубаво, разделяме сместа на четири и оформяме същия брой кюфтета.
Овалваме ги в останалите галета и започваме да ги пържим в предварително и силно нагорещено олио.
Държим ги в тигана, докато придобият златист цвят, като ги обръщаме, за седем-осем минути на всяка страна. Преди да ги сервираме, е добре да ги оставим за малко върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина от тях.
С останалата майонеза - точно 2/3, приготвяме соса ремулад. Смесваме я с магданоза, горчицата и соса от лют пипер. И сме готови.