Макар и да е живял още през XVI век, Шекспир е оставил след себе си творчество, което със своята актуалност и днес намира своите интерпретации на театралните сцени по света.

„П.О.Р.Н.О.” - една черна комедия за цинизма на съвременното общество

„П.О.Р.Н.О.” - една черна комедия за цинизма на съвременното общество

Провокативна нова премиера на сцената на Yalta Art Room

"Венецианският търговец" е една от най-популярните му пиеси, която самият той определя като комедия. Но текстът съдържа и драматични елементи, и носи трагичен потенциал - като сюжет и взаимоотношения на персонажите. Това, с което пиесата резонира в съвременния свят на разделения, неравенства и конфликти, са нерешимите проблеми на културните различия, отношенията между половете, религиозната и етническа дискриминация и икономическата власт.

Във "Венецианският търговец" са представени двусмислията и преливането на противоположности като доброто и злото, радостта и скръбта. Това е може би най-ранната пиеса, в която Шекспир се занимава с противоречията, извиращи от напреженито между ирационалните емоционални импулси и социалната рационалност, изразена чрез закона.

Доказателство за важността и актуалността на текста е и фактът, че само на сцената на Народния театър е бил поставян цели четири пъти - през 1906 г., 1911 г., 1938 г. и 1992 г. Сега, години по-късно, за пети път "Венецианският търговец" ще бъде възроден от режисьора Явор Гърдев.

За своята сценична версия той самият казва, че фокусира вниманието си върху скритите сюжети, които се опират на първични страсти и интуиции на героите.

"В настоящия прочит на тази пиеса най-силен акцент се старая да поставя на спонтанните събития, като отделя особено внимание на странните случаи, на импулсивните парадокси в поведението на персонажите и на внезапната противоречивост в проявите на страсти", допълва Явор Гърдев.

В пиесата връзките между хората са движени по-скоро от страсти, необясними, неясни, "неразумни" инстинкти, усещания, емоции, предразсъдъци - расови, етнически, сексуални и други. Връзките между хората и света пък са движени от необяснимата съдба, неясни предчувствия и интуиции. Светът и човешките действия не са подчинени на реда, контрола и закона и по този начин се оказва, че емоцията и неразумното надвиват закона и разумното.

В реализирането на сценичната адаптация на Явор Гърдев на "Венецианският търговец" се включва голям екип. Мащабният проект оживява на сцена благодарение и на преводачът Александър Шурбанов, сценографът Никола Тороманов, костюмографът Свила Величкова, композиторът Калин Николов и други.

В главните роли ще видим актьорите Владимир Пенев, Павел Иванов, Самуел Финци, Александър Тонев, Радина Кърджилова, Пламен Димов, Каталин Старейшинска, Ненчо Костов, Кремена Деянова, Калоян Трифонов, Асен Данков, Стелиан Радев, Явор Вълканов и други.

Кои са номинираните за Аскеер 2024

Кои са номинираните за Аскеер 2024

На 33-ите награди „от артисти – за артисти“

Премиерата на "Венецианският търговец" е на 12 и 13 май от 19 ч. в Народен театър "Иван Вазов". Следващите дати на представлението са 28, 29 май, 14, 15 и 16 юни, а цялата информация за него е тук.