Понякога стресът на работното място ни идва в повече. В подобни моменти се нуждаем от отдушник, който да помогне бързо и лесно да свалим напрежението. Е, оказва се, че никак не е трудно да се сдобием с него.

Според изследване на японски учени, дори най-малката саксия със зелено растение, поставена на бюрото ни, може значително да подобри настроението и да ни избави от стреса.

След проведен експеримент е установено, че работниците, на които са поверили зелени растения на работното място, имат много по-ниски нива на стрес и пулс отколкото тези, които нямат никаква зеленина на бюрото си.

Всеки път, когато се почувстваме уморени или напрегнати, са ни необходими само две-три минути взиране в зеленото растение, за да можем да се успокоим и да се почувстваме отпочинали. След подобна кратка пауза ставаме и по-продуктивни, пише Daily Mail.

Снимка 460321

Източник: iStock

Природният елемент на бюрото веднага събужда у нас мисли за приятни преживявания, лишени от стрес. А има няколко растения, които са най-подходящи за офис средата.

Бонсай

Малкото декоративно дръвче символизира устойчивост и мъдрост. Интересното му стебло и зелените листа го правят перфектно допълнение към интериора на офиса. Пречиства въздуха, а и си заслужава да го съзерцаваме поне няколко минути на ден.

Кактуси и сукуленти

Тук разнообразието на видове, форми и размери е голямо. Затова и всеки може да намери най-подходящото растение за своето бюро. Не изискват много грижи и са по-скоро радост, отколкото ангажимент.

Драцена

Тя също не е никак претенциозна, но успява да се бори успешно със замърсителите във въздуха. 

Цветята, вътрешните растения и как да се грижим за тях през есента и зимата

Как да се грижим за домашните растения през студените месеци

Съвети за преживяване на зимата

Сансевиера

Дори до бюрото ни да не достига почти никаква слънчева светлина, това растение ще ни радва всеки ден.