Стоматологията е един от най-древните клонове на медицината, който още преди хиляди години е бил изненадващо развит.

Археолози днес намират зъбни протези и мостове в различни части на света, които разкриват как предците ни са се справяли с липсващите зъби по различен начин.

Ясно е, че ваденето на зъби се е случвало по доста варварски начин, но снимките от Националния исторически музей на САЩ, които ни попаднаха, разкриват, че зъботехниката е била на доста високо за онези времена ниво. 

В Египет например са разполагали със зъби мостове от злато, които, също като днес, са се прикачвали към здравите зъби. Зъбите в тях са били извайвани от хипопотамова кост или са били "дарявани" от човек с повече здрави зъби в устата си. 

Египетска протеза от злато и хипопотамова кост.

Източник: The Wellcome Collection

Египетска протеза от злато и хипопотамова кост.

В Европа също сме залагали на метални конструкции, които изглеждат доста болезнени за носене, но очевидно са вършели работа по онези години.

Интересното е, че азиатците са били едни от най-напредничавите в областта на протезите и са се отличавали с това, че са ползвали дърво вместо метал. Разчитали са на това, че дървото слепва с венците по-добре и създава по-малко дразнения.

В края на XVII век в Европа са се появили първите процеланови протези, които изглеждат почти като днешните.

Порцеланова протеза от Англия, XVII век.

Източник: The Wellcome Collection

Порцеланова протеза от Англия, XVII век.

В САЩ по това време са използвали подобна техника, но с метални скоби, които са държали зъбите заедно. Такава е била и протезата на първия американски президент Джордж Вашингтон, която можем да видим на снимката долу.

Снимка 398423

Източник: The Wellcome Collection