Ожесточената конкуренция е особено характерна за моторния спорт. Обикновено пилотите са тежки егоцентрици, готови на всичко за победата, дори ако това означава да ударят някой от своите конкуренти на пистата. Моторният спорт обаче е преди всичко бизнес, политика и пари, което прави единоборството между съотборници рядко срещано в наши дни.

Във Формула 1 съотборниците рядко се харесват, но на пистата се държат дисциплинирано един с друг, защото иначе рискуват и двете коли да отпаднат от надпреварата и да направят шефа си доста недоволен. Но това невинаги е било така.

Историята помни случаи, в които характерите надделяват над здравия разум и съотборници започват да играят мръсно един с друг, пренебрегвайки заповедите от бокса. Ален Прост и Айртон Сена са именно такова дуо. А ако някой не настръхва дори от споменаването на тези имена в едно изречение, значи Формула 1 не присъства в състава на кръвта му. Жалко.

През 1988 г. Прост и Сена са съотборници в отбора на McLaren Honda, като през този сезон печелят 15 от общо 16 кръга в шампионата на Формула 1. Единственото състезание, в което нито един от двамата не успява да спечели, е това за Голямата награда на Италия, когато на най-високо стъпало застава пилотът на Ferrari - Герхард Бергер. Победата е особено емоционална, не само защото е домашна за Ferrari, но и защото идва само месец след смъртта на Енцо Ферари.

Снимка 453532

Източник: Facebook / Ayrton Senna da Silva

През следващия сезон няма и помен от доминацията на отбора на McLaren Honda. И докато през предишната година също има признаци на напрежение между двамата, през втория им сезон заедно ситуацията ескалира и те буквално си обявяват война. Разбира се, дори в този момент двамата винаги са признавали качествата на другия, но битката им за надмощие бързо се превръща в едно от най-ожесточените съревнования в историята на спорта като цяло.

В предпоследния кръг от шампионата на пистата "Сузука" в Япония, Прост има преднина от 21 точки пред своя съотборник. И тогава Сена, който е на втората позиция в класирането и отчаяно се нуждае от победа, за да продължи да претендира за шампионската титла, прави своя дързък ход само няколко обиколки до края на състезанието.

Снимка 453531

Източник: McLaren Honda - F1

В един от завоите бразилецът предприема изпреварване, заемайки вътрешната част, но пространството е твърде малко, а съотборникът му "затваря вратата", казано на моторспорт жаргон. Двамата се удрят и изхвърчат от пистата. Прост излиза от колата, но Сена не се предава и започва да маха на маршалите, явно решен да продължи надпреварата. В крайна сметка се връща на пистата, но впоследствие е дисквалифициран, защото го е направил по непозволен от правилника начин. Състезанието е спечелено от Алесандро Нанини, а Прост става шампион.

Снимка 453530

Източник: McLaren Honda - F1

През следващия сезон Ален Прост преминава във Ferrari и битката с Айртон Сена продължава. Съвпадение или не, през 1990 г. пистата "Сузука" отново става свидетел на драма помежду им. Двамата отново се удрят, но този път Прост отпада, а Сена печели шампионата. Балансът във вселената е възстановен, биха казали някои.

През 1991 г. титлата отново отива при Сена и McLaren Honda, а на второто място се класира вечният му противник Прост. През 1992 г. французинът напуска Ferrari - след скандал с шефовете на отбора, и пропуска целия сезон. Същата година Сена завършва шампионата на четвърта позиция, заради не особено конкурентната си кола. Прост се завръща през сезон 1993, подписвайки с отбора на Williams, като в договора му има клауза, забраняваща на отбора да наема Сена за негов съотборник. В крайна сметка Прост получава своя реванш и печели шампионата, записва четвърта титла в кариерата си и напуска Формула 1.

Снимка 453529

Източник: Facebook / Senna Vive

На 1 май 1994 г. Сена загива в инцидент на италианската писта "Имола", а по време на погребалната процесия в Бразилия един французин с голям нос е част от хората, носещи ковчега му. Той се казва Ален Прост, който на 1 май губи своя най-голям враг, а може би и най-добър приятел.