Когато в края на 2019 г. се срещнахме с Мариана Киречева, тя ни обеща, че "Рила - малка книжка за планината" е само началото. Три години по-късно доказва, че спазва обещанията си.

„Рила - Малка книжка за планината“, Мариана Киречева, Планинка и едно четиво за начинаещи планинари

Малка книжка за голяма планина и големи приключения

Четиво за начинаещи планинари от един истински планинар

От дипломен проект, познатата ни малка книжка за Рила е получила ново допълнено издание, а в семейството на Планинка има още две нови попълнения: "Пирин - Малка книжка за планината" и "Стара планина - Малка книжка за планината".

Разраснал се е и екипът на проекта. Към основния му двигател Мариана се е присъединил и Милен Иванов, който е отговорен за качеството, за развитието на идеите и за видеографията на Планинка.

Вдъхновени от природата на България, Мариана и Милен искат да доближат хората до планината с интересна и лесно достъпна информация. Надяват се, че по този начин всеки планинар - бил той опитен или начинаещ, ще има едно по-различно преживяване из красивата ни природата. Гарантират и че маршрутите им за начинаещи и напреднали са изминати, описани и снимани лично от тях.

Снимка 589778

Източник: Мариана Киречева

След успеха на първата "Рила - Малка книжка за планината" и отправените запитвания за Пирин и Стара планина, Марина и Милен с ентусиазъм се впускат в продължението на поредицата. Решават да направят и втората версия на малката книжка за Рила.

В първата, от 2019 г., са били включени само три маршрута, а и оформлението е било една идея по-различно. В новите книжки за Рила, Пирин и Стара планина маршрутите са цели 15, добавени са картонче със списък за багаж, справочник с основна информация за всички хижи в планините, съвети за планинари от планинари, както и още идеи за преходи и интересни места.

Именно изборът на маршрутите се оказва и голямото предизвикателство при всяка една от книжките в поредицата. А трудността идва и от желанието на създателите им да бъдат разнообразни. От една страна да има както за начинаещи, така и за по-напреднали туристи. А от друга - както по-популярни места, така и по-малко познати кътчета в планините.

Снимка 589779

Източник: Мариана Киречева

В "Пирин - Малка книжка за планината" читателите ще намерят основна информация за планината и за нейните обитатели. Описаните преходи са на едни от най-популярните места - връх Вихрен и Кончето, Муратово езеро, Синаница, Тевно езеро, както и на не толкова известни като Газейски езера, Василашки езера, връх Джано, Кременски езера, че и още.

Снимка 589780

Източник: Мариана Киречева

Любопитни факти за Балкана, за флората и фауната, реките и резерватите там, че и цял справочник на хижите пък са сред богатствата в "Стара планина - Малка книжка за планината". От маршрутите тук са тези до Кобилини стени, връх Ком, Тодорини кукли, че през хижите "Мазалат", "Козя стена", "Ехо", "Амбарица", та така до едни от най-красивите водопади у нас - Райското, Кадемлийското и Карловското пръскало.

Снимка 589783

Източник: Мариана Киречева

Снимка 589781

Източник: Мариана Киречева

Няма как да скрием радостта си от факта, че занапред плановете на Планинка са свързани с разширяването на поредицата малки книжки. Така скоро може да очакваме и тези за ширните Родопи, уж познатата Витоша и мистичната Странджа. А дотогава Мариана и Милен влагат нестихващата си енергия и творчески порив в блога към сайта си. В него ще намерим няколко описани маршрута, интересни забележителности, полезни съвети и любопитни факти, все свързани с любимите ни планини, естествено. Оттам ни хрумна за финал да ги попитаме за някои тайни от тяхната планинска "кухня".

Какво никога не забравяте да вземете със себе си за поход?

Когато сме в планината, задължително си носим вода, дъждобран, ветровка - дори и в най-слънчевите дни, защото в планината времето често се променя. Слънцезащитен крем, челник, аптечка и някое протеиново барче. Във всяка една от книгите ни има чеклист с най-необходимия багаж за планината.

Снимка 589784

Източник: Мариана Киречева

Кои преходи препоръчвате за начинаещи и съответно за по-напреднали планинари?

В Пирин най-леките маршрути са до Муратовото езеро, хижа "Демяница", хижа "Яворов", езеро Окото, както и Поповото езеро. Средно напредналите може да направят преход до връх Вихрен, Синанишкото езеро, Муратов връх. В Стара планина като за начало леки преходи са до връх Ком и Кобилини стени. В Балкана има и много екопътеки, които начинаещите планинари могат да посетят, като Бяла река, Вазова екопътека, "Под пръските на водопада" и други. За по-напредналите препоръчваме изкачване на върховете Ботев, Амбарица, Купена, Голям Кадемлия, както и преходи до хижите "Ехо" и "Амбарица".

Снимка 589785

Източник: Мариана Киречева

Кои от преходите в книжките за Пирин и Стара планина са ви любими?

В Пирин любим ни е преходът до Василашките езера, както и двудневният до Синаница и заслон "Спано поле". Василашките езера са изключително красиви и по-рядко посещавани. Синанишкото езеро според нас е едно от най-красивите в България. В Стара планина едни от най-любимите са ни до Кадемлийското пръскало и хижа "Мандрата" и до връх Ботев през хижа "Плевен".

Ядките, сирената и протеиновите барчета, които да ядем за най-много енергия

Храната, която всички планинари ядат

Какво да ядем, за да сме най-енергични и сити цял ден

Книжките на Планинка, както и дизайнерските им аксесоари, вдъхновени от родните ни планини и природа, са тук.