Първите 30 минути: "Ох, умирам! Май ще се връщаме?"

Следващите 10 минути: "Ей, дай да спрем тука, виж каква полянка."

След осмия час: "Стига? Това ли беше само?! Ех..., айде още малко! Дай да качим това хълмче!"

Така най-лесно Мариана Киречева би описала своите планински преживявания. Създател на бранда Планинка, тя е и човекът зад проекта "Рила - Малка книжка за планината". Точно покрай малката книжка се запознахме и с Мариана.

Планината, моят приятел

Макар да е влюбена в планината още от дете, Мариана прави първия си по-сериозен планински преход, когато е на 15 години. Но именно покоряването на връх Ботев с двама нейни приятели остава ярък спомен и до днес в нея.

Снимка 450715

Източник: Мариана Киречева

"Никой от трима ни не беше подготвен, не бяхме проучили маршрута, трудността и условията. Успяхме да изкачим върха, но на връщане на няколко пъти се губихме. Все пак успяхме да стигнем хижа "Рай", но доста се поизплаших и осъзнах, че планината не е шега работа, и без предварителна подготовка много неща могат да се объркат."

След тази случка Мариана не спира да обикаля планините. Спира единствено да го прави, без да е достатъчно подготвена. Следват няколко прехода в Рила, които тя определя като "незабравими", защото те я карат да се влюби във величието й.

Снимка 450722

Източник: Мариана Киречева

Разходките и снимането на планински пейзажи се превръщат в хоби, което Мариана практикува паралелно с професията си - графичен дизайнер. Любимите й кътчета са Мальовица, хижа Мазалат, Спано Поле, екопътека Бели Искър.

В планината тя търси вдъхновение, спокойствие и хармония, а намира приятна физическа умора, свобода и много приятели. Никога не тръгва без другарче - понякога дори и само със своето куче.

И така, някак напълно логично, преди две години, когато трябва да прави своя дипломен проект, Мариана избира той да бъде посветен на планината, на Рила. "Исках да създам проект, който да обединява любовта ми към планината и дизайна."

Малката книжка за голямата планина

"Рила - Малка книжка за планината" е първият проект на бранда Планинка. Джобно четиво за всички начинаещи планинари, на които Мариана иска да помогне, за да не допуснат нейната грешка - да бъдат неподготвени в планината.

Снимка 450736

Източник: Мариана Киречева

Колко точно време й отнема създаването на книжката, не може да каже. Защото когато човек прави нещо с удоволствие, той не го възприема като работа, не брои и колко часа труд му е отнело. Дело на Мариана са концепцията на книжката, фотографиите, илюстрациите, странирането и оформлението. За полезното съдържание и редакцията разчита на жокер "помощ от приятел".

Снимка 450729

Източник: Мариана Киречева

Така, с взаимни усилия, целта е постигната. "Искам да дам на хората, които не виждат какво изпускат, очила - за да отворят очите си и да се вдъхновяват от видяното, а не да се страхуват от непознатото."

Държейки книгата в ръце, Мариана си представя и нейните читатели - "позитивни и усмихнати хора, които обичат природата и умеят да се наслаждават на това, което четат и виждат". На тях тя има да им каже само още едно нещо: "Бъди подготвен, защото планината те чака."

Снимка 450714

Източник: Мариана Киречева

Съвети от приятел

По разбираем начин "Рила - Малка книжка за планината" представя цялата информация, която ни е необходима за едно незабравимо преживяване на планината. Всичко започва с правилната подготовка - няколко съвета как да си стегнем раницата и основните правила, които трябва да знаем, преди да тръгнем на поход.

Снимка 450735

Източник: Мариана Киречева

В книжката откриваме полезна информация за пътеки и хижи, както и за места, които е задължително да посетим. Предложени са няколко примерни маршрута спрямо нашето ниво на подготовка. И всичко това е богато гарнирано със снимки, дело на Мариана.

Снимка 450733

Източник: Мариана Киречева

Като бонус е и информацията за билки, растения и животни, които можем да срещнем по пътя. А на връщане може да поспрем и да запишем своите преживяване в специално отделената за целта част на книжката.

Снимка 450728

Източник: Мариана Киречева

До 10 ноември Мариана събира средства през "Платформата", за да може "Рила - Малка книжка за планината" да излезе в печат. Можем да подкрепим проекта с определена сума, като в замяна ще получим книжката или комплект, допълнен с метално канче, ръчно изработена торбичка и значка.

Снимка 450725

Източник: Мариана Киречева

А плановете на Мариана са да ни зарадва с още книжки за още планини.