В началото на 40-те години едно много специално пиле влиза в аналите на историята на птицевъдството: Майк, чудотворната птица, която отказва да умре, след като е обезглавена.

Майк счупва невероятния рекорд като най-дълго оцелялото пиле без глава, след като успява да живее цели 18 месеца. Невероятната история на Майк започва на 10 септември 1945 г. във фермата на Лойд и Клара Олсън във Фрута, Колорадо.

"През 40-те много фермери допълваха дажбите си с продажба на яйца, мляко, пиле и консервиране на храна", разказва официалната страница на Майк. "Семейство Олсън не беше по-различно и подготвяше партида от 40-50 пилета за пазара. Лойд режеше глави, а Клара скубеше и почистваше пилетата."

Дона Джийн Уайлд и нейният рекорд на Гинес за най-дълго задържан планк

Когато една баба на 58 годнии счупи световния рекорд за планк

Тя има 12 внуци и е все още в страхотна форма

Майк е едно от многото мъжки пилета от порода виандот, които обикалят в двора на фермата и - както се оказа - няма намерение да става ничия вечеря, защото въпреки отрязаната глава, животното живее повече от година.

Въпреки че е доста нормално пилетата да тичат наоколо няколко минути, след като са обезглавени, Майк продължава да е много жив часове след опита за убийство. Изумената двойка оставя животното на предната веранда през нощта, мислейки, че ще го намерят мъртво, когато станат, но за тяхна изненада на сутринта Майк е все още жив.

Това е само началото на невероятното пътуване на "Чудотворният Майк" из Щатите. Продуцент на име Хоуп Уейд проучва Майк и насърчава двойката да занесе птицата в университета на Юта, за да се разкрие мистерията на пилето без глава и как така продължава да живее.

Както се оказа, когато Олсън замахва с брадвата, той по невнимание успява да пощади частта от мозъка на Майк, отговорна за основни функции като дишане и храносмилане. Според BBC и д-р Том Смълдърс, специиалист по еволюционна неврология в университета в Нюкасъл, оцеляването на Майк не е толкова трудно за обяснение.

"Мозъкът е концентриран най-вече в задната част на черепа, зад очите на пилето", съобщава експертът пред BBC.

Докладите показват, че клюнът, лицето, очите и ухото на Майк са били отстранени с удара с брадва. Но Смълдърс изчислява, че до 80% от неговия мозък по маса и почти всичко, което контролира тялото на пилето, включително сърдечната честота, дишането, глада и храносмилането, са останали недокоснати.

Колко дълго една птица може да лети без да кацне

Колко (изумително) дълго една птица може да лети без да кацне

Черните бързолети показват забележителни резултати

След удара с брадвата се образува кръвна бучка, която му пречи да кърви до смърт - щастливо стечение на обстоятелствата, което създава перфектната ситуация Майк да оцелее. Въпреки че това е почти уникално явление, съвпадението между щастливия удар и бързия кръвен съсирек позволава на Майк да оцелее след иначе смъртоносната рана.

След тази случка и въпросното чудо, Олсън започват да полагат грижи за пилето, като внимателно дават на животното вода и течна храна чрез капкомер. За благосъстоянието на Майк също е изключително важно да се изчисти слузта от гърлото му. Операцията е извършвана редовно с помощта на спринцовка.

Благодарение на малко вероятното си оцеляване, Майк се превръща в сензация: историята му е представена във вестниците по целия свят и е призната за най-дълго оцелялото безглаво пиле в историята. Олсън тръгва на турне в САЩ с Майк, а животното се превръща в истинска атракция, снимано от списания от калибъра на Time and Life.

Популярността на Майк продължава да расте. Според Wikipedia, уникалният домашен любимец, превърнал се в звезда, е оценен на 10 000  тогава, което е еквивалент на 131 100 през 2022 г.

Снимка 660800

Източник: iStock

Птицата за съжаление прекарва една съдбовна нощ в мотел във Финикс, Аризона. В нощта на 17 март 1947 г. Олсън се събужда от звуците на давеща се птица (вероятно от слузта), но не успява да действа навреме, за да спаси бедното пиле.

Колко години всъщност живеят кокошките

Колко години всъщност живеят кокошките

Изненадващо много

И до днес, в памет на любопитния случай с птицата без глава, всяка първа седмица на юни във Фрута, Колорадо, се провежда "Ден на безглавото пиле Майк". Тъй като историята на Майк продължава да учудва, несъмнено рекордът му ще остане едно от най-странните заглавия в историята на Световните рекорди на Гинес.